Barroso új utakon

EU - 2010-04-01

A gazdasági válság és az azzal járó szociális következmények kezelését tartja legfontosabb feladatának az Európai Bizottság - derül ki az Európai Unió végrehajtó testületének Brüsszelben most közzétett munkatervéből. A bizottsági elgondolásokat a szocialisták nemes egyszerűséggel máris "munkahely megszüntető programnak" minősítették.

A José Manuel Barroso által vezetett második bizottság kezdeményezések végeláthatatlan sorára készül idén és a következő években. Munkája során nemcsak az érintettek számára javítja a kiszámíthatóságot, de megkönnyíti az együttműködést az EU más intézményeivel is. Barroso a kinevezését megelőző európai parlamenti meghallgatása során (VG, 2009, szeptember 17., 5. oldal) már ismertette azokat a politikai irányelveket, amelyekre a most publikált bizottsági munkaterv épül.

Eszerint kiemelt feladatának tekinti a Barroso-csapat az emberekkel való kapcsolatok javítását, az EU globális szerepvállalásának növelését és az integráció működési eszközeinek és módszereinek javítását is. A gazdasági válság elleni küzdelemben az Európai Bizottság azzal számol, hogy a recesszió különösen a foglalkoztatás terén elhúzódhat Európában.

Idén az első intézkedések között jelenti be a testület az egységes piacra és a pénzügyi szektor reformjára vonatkozó lépéseit. Michel Barnier belső piaci biztos a nyárra javaslatokat készít az úgynevezett származékos, illetve őszre a hitelkockázati ügyletek, majd az év végére a tőkekövetelmény szabályozására.

 

Az elkövetkező hónapokban várható az a bizottsági javaslat is, amely egyfajta rendszert alakítana ki az eurózónás tagállamok gazdaságpolitikájának fokozott koordinációjára és felügyeletére, továbbá opciók kialakítása egy bankmentő alap létrehozására.

 

Az Európai Bizottság intézkedések sorát javasolja a foglalkoztatás és a munkavállalási mobilitás növelésére, valamint a szegénység elleni küzdelemhez egy európai platform kialakítására.

 

A globális bizottsági tervek közül feltétlenül figyelmet érdemel, hogy a Barroso-csapat nagyobb szerepvállalást szeretne elérni az euróövezet és az EU részéről a Nemzetközi Valutaalapban és a Világbankban.