Brexit - Szakértő: készülnek a vészforgatókönyvek

EU - 2018-07-30

Készülnek a vészforgatókönyvek arra az esetre, ha nem tud időben megállapodni a Brexitről az EU és Nagy-Britannia - mondta Feledy Botond külpolitikai elemző hétfőn reggel az M1 aktuális csatornán.

Theresa May brit miniszterelnök már nyíltan beszél arról az eshetőségről, hogy egyes régiókban a katonaság is részt vehet a gyógyszerek kiosztásában - jegyezte meg.

A norvég-EU, vagy a kanadai-EU megállapodás egyelőre úgy tűnik, Nagy-Britanniával nem megvalósítható, a britek pedig úgy gondolják, hogy még az unióval való megállapodás elhúzódása is jobb, mint ha rossz egyezség születik. Így aztán egyes szektorokban már készülnek a vésztervek arra az esetre, ha nem jön létre megállapodás a 2019 márciusi határidőig, és ilyenek készítésére biztatják a nagy multinacionális cégeket is - magyarázta Feledy Botond.

Hozzátette: Nagy Britannia egyetlen szárazföldi határának, az ír-északír határnak a Brexit utáni kezelése egyelőre megoldhatatlannak látszik, de ma még az sem világos, miként fognak a Londonból induló repülők Dublinban leszállni.

A szakértő szerint a brit diplomácia nem használta ki a rendelkezésére álló 2 évet a kilépésről szóló megállapodás kimunkálására, és a Brexit kérdésében megosztott mindkét nagy párt, a kormányzó Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt is.