- EU-csúcs - Macron: a migrációs megállapodás a frontországokkal való szolidaritást jelenti

EU - 2018-06-29

A migrációs megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy Európán belül, a tagországok területén önkéntes alapon ellenőrzött menekültközpontokat hozzanak létre, fontos lépés és a frontországokkal való nagyfokú szolidaritást jelenti - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő az uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

Macron aláhúzta, az uniós tanács kétnapos tárgyalása során elért eredmények mindenekelőtt a francia elképzelések megvalósulását hozta. Ezek között kiemelte a külső határok védelmét, az unión kívüli műveleteket, a felelősséget, az európai szolidaritást, valamint a szorosabb védelmi együttműködést, amelyek véleménye szerinte felelős válasz az Európa előtt tornyosuló kihívásokra.

Kijelentette, Európának még sokáig kell együtt élnie a migrációs nyomással. Nem szabad azonban érzelmesnek lenni e tekintetben, Európának minden körülmények között ellen kell tudni állnia a kihívásoknak saját értékeinek tiszteletben tartása és polgárai biztonságának megőrzése mellett - tette hozzá.