EU-csúcs - Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben

EU - 2018-03-22

Megkezdődött az európai uniós tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója csütörtökön Brüsszelben, az ülés középpontjában a gazdaság- és kereskedelempolitikai kérdések, Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök angliai megmérgezésének ügye, valamint az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások állnak.

Az ülés megnyitását követően az uniós állam- és kormányfők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária kormányfője ad tájékoztatást a korábbi döntések végrehajtásáról, köztük a dublini menekültügyi rendszer reformjának állásáról.

A délutáni munkaülésen kereskedelempolitikai kérdésekkel, s elsősorban az Egyesült Államok által bejelentett importvámokkal foglalkoznak. Ezután meghallgatják az Európai Központi Bankot vezető Mario Draghi beszámolóját a gazdasági helyzetről, illetve a bankunióról tárgyalnak Mario Centenóval, az eurócsoport elnökével.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós vezetőknek küldött meghívólevelében arról számolt be, hogy a munkavacsorán reményei szerint "nyílt, őszinte" vitát tarthatnak az adópolitikáról, a digitális nagyvállalatok megadóztatásáról. Az utolsó csütörtöki napirendi pont részeként külügyekről lesz szó: áttekintik a legfrissebb törökországi fejleményeket, valamint nyilatkozatot fogadnak el az idegméreggel elkövetett angliai gyilkossági kísérlettel kapcsolatban, amelyért a brit kormány szerint Oroszország a felelős.

Uniós források szerint nyitott kérdés, hogy az EU is kifejezetten Moszkvának tulajdonítja-e a majd támadást, és egyelőre újabb szankciók sincsenek napirenden.

A zárónyilatkozat kiszivárgott tervezete szerint ugyanakkor "határozottan" el fogják ítélni Törökország "törvénytelen akcióit", azaz, hogy nemrég török hadihajók próbafúrásokat akadályoztak meg Ciprus közelében a Földközi-tengeren.

A péntek reggeli ülésen Theresa May brit miniszterelnök már nem lesz jelen, csak a bennmaradó tagállamok vezetői. A "huszonhetek" áttekintik a Brexit-tárgyalások állását és várhatóan irányelveket fogadnak el a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszerre vonatkozóan. Tusk szerdán azt közölte: javasolni fogja a résztvevőknek, hogy adják elvi jóváhagyásukat a szigetország kilépését követő átmeneti időszakhoz, amelynek feltételeiről néhány napja állapodtak meg a felek főtárgyalói.

Végül eurócsúcsot tartanak a valutaövezeti országok vezetőinek részvételével, a fő téma a gazdasági és monetáris unió további elmélyítése lesz.