Európa-szerte megszorításokat terveznek a kormányok

EU - 2010-02-02

Miközben az európai piacokat és a gazdaságpolitikai döntéshozókat leginkább az államcsőd szélén táncoló Görögország sorsa tartja izgalomban, az EU többi tagállama is sorra jelent be szigorú takarékossági intézkedéseket, írja a Világgazdaság.

Ha a tervek megvalósulnak, akkor minden, a válság éveiben jelentősen túlköltekező ország  teljesíteni tudja az Európai Bizottság azon elvárását, amely szerint 2012–2013-ra 3 százalékra vagy az alá kell szorítani a GDP-arányos deficitet.

A piacok által napról napra kockázatosabbnak értékelt Görögország esetében maga azEurópai Bizottság bizalmatlan, ezért szerdán közzéteszik  azt a dokumentumot, amely a Papandreu-kormány által vállalt intézkedéseken túl további megszorításokat sürget a költségvetési válság kezelésére. A bizottság május 15-ig  a teljes közszféra béreinek csökkentését, egy új luxusadó bevezetését és az adóbeszedés hatékonyságának javítását követeli, egyéb intézkedések mellett.

Nagy-Britanniában a választási kampány egyik fontos témájának ígérkezik a megszorítások kérdése.

Lengyelországban a Donald Tusk kormányfő által pénteken vázolt konszolidációs csomag kulcseleme az, hogy fokozatosan megszüntetik a speciális nyugdíjjogosultságokat, bezárják az adórendszer kiskapuit.