Európai jelentés a közösségi média helyzetéről

EU - 2008-08-18

Jelentést fogadott el az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága a közösségi média helyzetéről azzal a céllal, hogy hangsúlyozzák a szektor jelentőségét és arra ösztönözzék a tagországokat, hogy akár összefogással is, de találjanak gyógyírt a szektor finanszírozási problémáira.

Jelentést írt a közösségi média helyzetéről az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága. A dokumentumban indítványozzák, hogy az Európai Parlament fogadjon el állásfoglalást, melyben többek között rámutat a közösségi média társadalmi és kulturális hasznára, a kis közösségek életében és a médiapluralizmus erősítésében játszott meghatározó szerepére.

 

A bizottság – és amennyiben elfogadják az állásfoglalást, akkor az Európai Parlament – azt tanácsolja a tagállamoknak, hogy azokban az országokban, ahol ez még nem történt meg, ismerjék el jogilag a közösségi médiát mint külön csoportot a kereskedelmi és közszolgálati médiumok mellett, valamit a közszolgálati média sérelme nélkül aktívabban támogassák a közösségi médiumokat a médiapluralizmus biztosítása érdekében. A bizottság a jogi elismeréshez segítségként a jelentésben a közösségi média fogalmát is meghatározza, külön kiemelve ebben a közösségi médiumok politikai függetlenségének szükségességét.

 

Hangsúlyozzák azt is, hogy a közösségi média forrásai – bár a tagországokban igen eltérőek – általában szűkösek, ezért fontos forrás lehetne a szektornak az EU-finanszírozás, aminek széles körét kihasználhatnák, például a Európai Regionális Fejlesztési Alapot, az Európai Szociális Alapot és az egész életen át tartó tanulás programját. Ugyanakkor, írják, a közösségi média kisebb része tudja csak azt, hogy hogyan lehet kérelmezni és kihasználni ezeket a forrásokat, ezért kezdeményeznek egy olyan internetes fórumot, ahol lehet ezeket az információkat terjeszteni.