Frontex: a 2013-as adatokat megközelítő szintre süllyedt az unióba irányuló illegális bevándorlás tavaly

EU - 2021-01-08

Az Európai Unió külső határain észlelt illegális határátlépések száma az előző évhez képest 13 százalékkal, 122 ezerre csökkent 2020 során, ez a legalacsonyabb adat 2013 óta - közölte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex pénteken.

A varsói székhelyű uniós ügynökségnek az illegális bevándorlás 2020-as adatait rögzítő jelentése szerint az illegális határátlépések csökkenő száma a koronavírus-járvány miatti korlátozásoknak tudható be.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult migrációs útvonalon érkezők száma az előző év adataihoz képest jelentősen, mintegy háromnegyedével, 20 ezer körülire esett vissza tavaly.

Az illegális határátlépések száma a Földközi-tenger nyugati térségében szintén csökkent, 29 százalékkal 17 ezerre zsugorodott, de a Kanári-szigetekre rekordszámú, 22 600 ember érkezett 2020-ban. Ez a nyolcszorosa az előző évben feljegyzett számoknak, egyben a legnagyobb mértékű az óta, hogy 2009-ben a Frontex megkezdte az illegális migrációra vonatkozó adatgyűjtését. A nyugat-afrikai migrációs útvonalon elsősorban az év utolsó négy hónapjában jelentettek jelentős növekedést, és főként Mauritániából, Szenegálból és Gambiából érkeztek emberek a szigetekre.

A megelőző évhez képest szintén több illegális határátlépő érkezett Európába a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult útvonalon. A Tunéziából és Líbiából érkezettek száma csaknem megháromszorozódott, meghaladva a 35 600-at. Ezzel a főként Olaszországot érintő migrációs útvonal volt a legaktívabb 2020 folyamán.

A nyugat-balkáni migrációs útvonalon szintén emelkedett, több mint háromnegyedével, mintegy 27 ezerre nőtt az illegális bevándorlók száma - közölték.

A jelentés szerint az érkezők 90 százaléka férfi, miközben a nők aránya az előző évben még 40 százalék volt. Szintén tízből mindössze egy bevándorló volt 18 év alatti.

Az előző évekhez hasonlóan a legtöbb feljegyzett illegális határátlépő szíriai volt 2020-ban, őket a marokkóiak, a tunéziaiak és az algériaiak követték - derült ki a Frontex jelentéséből.