Hajdú-bihari projektek – uniós támogatással 1.

EU - 2006-07-05

Az európai uniós társfinanszírozású fejlesztések Hajdú-Biharban is éreztetik a hatásukat. A Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjaira a megyéből több mint kétezren pályáztak, közülük 1 047-en kaptak támogatást, összesen csaknem 48 milliárd forintot. Sorozatunkban ezek közül mutatunk be néhány példaértékű projektet.

Ügyintézés otthonról, interneten - Hajdúszoboszló

 

„Anyjuk, átmegyek a szomszédba, Dezsőhöz. Beindítjuk már az építésiengedélykérelmet a masináján.” Ha kissé tréfásan hangzik is ez a mondat, jól szemlélteti azt a lehetőséget, ami a közeli jövőben valósággá válhat Hajdúszoboszlón, az úgynevezett infomentori program keretében. E szolgáltatás alapja pedig az Integrált Kistérségi e-Közigazgatási Rendszer (IKeR).

 

Történt, hogy a közigazgatási eljárási törvény szerinti ügymeneteket informatikusok segítségével feldolgozták Hajdúszoboszlón, s ebből egy számítógépes ügyintézési program született. Erre az országosan egyedülálló eredményre alapozzák az igazgatási ügyvitel négy elemének – ügykezelési és ügyintézési, valamint adatkezelési és információszolgáltatási – elektronizálását, ami több mint egy évtizedes fejlesztő munka koronája lesz. Az előbbi két elem alkalmazása a már említett IKeR, míg a második kettő az úgynevezett Adatsztár- program keretében zajlik. Mindkét projekt megvalósításához a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program révén kapott támogatást egyrészt Hajdúszoboszló gesztorságával a kistérségi többcélú társulás, másrészt önállóan a hajdúsági város önkormányzata.

 

– A céltársulást  22  hajdú-bihari  település  alkotja,  s  egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település, Kemecse is csatlakozott a körhöz. A két projekt értéke – önrésszel együtt – 639 millió forint – tudtuk meg Vincze Ferenctől, Hajdúszoboszló jegyzőjétől, aki egyébként a Jegyzők Országos Szövetsége Informatikai Munkacsoportjának vezetője is.

 

– Napjainkban  egy  települési  internetportál  jellemzően még csak statikus információkat nyújtó „képeskönyv”. A szoboszlóiak, illetve a településtársulás azt akarja elérni a nem túl távoli jövőben, hogy önkormányzati hivatalaikban minél kevesebb  legyen a  hagyományos papírmunka.  Az internetes kapcsolattal rendelkezők akár otthonról is végezhetik majd az ügyintézést a megfelelő elektronikus dokumentumok kitöltésével. Pusztán ezért tehát be sem kell menniük a hivatalba. A tervek szerint rövidesen 150 ügyben ügyleírás, formanyomtatvány, beadványminta lesz elérhető, amit bárki letölthet, s kezdetben még kinyomtat, kitölt, aláír és bejuttatja az illetékes önkormányzati hivatalba. A 150-ből 20 ügyben – például építésiengedély-, telephelyengedély-, hatósági bizonyítvány kérelem beadása – a teljes körű elektronikus ügyintézés lehetőségét is biztosítani kívánják – mondta Vincze Ferenc.

 

Az elképzelések szerint nem is kell majd otthon számítógéppel  és  interneteléréssel rendelkeznie annak,  aki anélkül akar elektronikusan információt szerezni, ügyet intézni, hogy bemenne a polgármesteri hivatalba.

 

– Először Hajdúszoboszlón, majd a programhoz csatlakozó többi településen is szeretnék létrehozni – a már meglévő közösségi Internet-hozzáférési helyeken túl – az úgynevezett infomentori hálózatot. Az ebben tevékenykedő szakemberek igazgatási és informatikai ismeretekkel rendelkeznek majd, és alapvető ügyintézési, számítástechnikai tanácsokat is tudnak adni. Az infomentorok teleházakban, e-Magyarország portálon, közintézményekben – óvodákban, iskolákban – fognak dolgozni az intézmények működési idején túl, annak érdekében, hogy az emberek munkaidő után is betérhessenek ügyet intézni, vagy e-mailezni, internettelefonálni. A következő lépés pedig az lehet majd, hogy az infomentori munkát akár távmunkában, otthon is lehet végezni. Így valóban lesznek olyan „szomszéd Dezsők”, akikhez házhoz lehet menni például egy építésiengedély-kérelem beindítása ügyében – körvonalazta a jövőt Vincze Ferenc.