Magasan áll az EU üzleti hangulatindexe

EU - 2006-12-01

Évek óta nem állt olyan magasan az üzleti bizalom indexe az EU-ban, mint most. Az EU bizottsága által csütörtökön közölt adat szerint a 25-ök együttes gazdasági hangulatát kifejező mutató értéke az októberi 111,5 pontról novemberben 113,1 pontra lendült fel. A részindexek között az ipar hangulatindexe mellett a fogyasztói hangulatindex is javult.

Ugyanakkor az üzleti hangulat a 12-tagú euróövezetben nem javult, 110,3 ponton, azaz októberi értékén maradt a szeptemberi 109,3 pont után. Ez a hangulatindex is igen kedvezőnek mondható, bár a közgazdászok előzetesen átlagban egy 110,5 pontos értékre tippeltek. A szolgáltatási szektorban lehet az üzleti hangulat csekélyke romlását érzékelni.

 

Az uniós átfogó bizalmi index a hírügynökségi jelentések szerint 2001. eleje óta nem jelzett ilyen magas értéket.

 

Brüsszelben az adatokat úgy értékelték, hogy pozitív fejlemények keltette derűlátás tapasztalható az uniós gazdaságban, az építőipari ágazatban is javul a hangulat, és a fogyasztói bizalom sem tört le.

 

Németország, Franciaország, Lengyelország és Nagy-Britannia üzleti hangulata mutat leginkább javulást, ugyanakkor romlás tapasztalható Olaszországban és Spanyolországban.

 

(MTI)