Hulladékégetők helyett a hulladékmegelőzést és az újrafeldolgozást

EU - 2006-11-28

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága november 28-án szavaz a hulladékokról szóló keretirányelvről. A Hulladék Munkaszövetség reméli, hogy a szavazáson a képviselők a hulladékégetők helyett a hulladékmegelőzést és az újrafeldolgozást fogják támogatni.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága november 28-án szavaz a hulladékokról szóló keretirányelvről.

A Hulladék Munkaszövetség reméli, hogy a szavazáson a képviselők a hulladékégetők helyett a hulladékmegelőzést és az újrafeldolgozást fogják támogatni.

 

Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a felülvizsgálat kapcsán kedden arról is szavaz, hogy átsorolják-e a hulladékégetőket az ártalmatlanítás” kategóriájából a környezetvédelmi megítélés szempontjából kedvezőbb hasznosítás” kategóriájába.

 

Neves nemzetközi zöld szervezetek (a Föld Barátai és az Európai Környezetvédelmi Iroda), valamint az uniós országok számos zöld szervezete, köztük a HuMuSz is, azt várják a szavazó képviselőktől, hogy az égetés helyett inkább a következők mellett tegyék le voksukat:

 

- 2020-ra az újrafeldolgozási arányt uniós szinten 70%-ra kell növelni (az EU deklarált célja a recycling society” megvalósítása)

- 2025-ig vonják ki a lerakásra és égetésre szánt hulladékokból az újrahasználható, az újrahasznosítható és a komposztálható anyagokat.

 

 A képviselőknek most lehetőségük nyílik arra, hogy előremutató hulladékcsökkentési politikát támogassanak, amely segítene abban, hogy az európai gazdaság a nyersanyagokat és erőforrásokat takarékosabban használja fel, s emellett a klímaváltozást kiváltó hatásokat is mérsékelje.

 

A Bizottságnak az a szándéka, hogy az égetőket a hasznosítás” kategóriájába sorolják át a fentiekkel épp ellentétes irányba mutat: a hulladékok mennyiségének növeléséhez, az újrahasználat és az újrafeldolgozás további visszaszorulásához vezet - mondta Michael Warhurst, a Föld Barátai kampányvezetője.

 

Újabb tanulmányok igazolják, hogy az újrafeldolgozás során nem csak erőforrásokat takarítunk meg, hanem csökkentjük a klímaváltozást okozó kibocsátások mennyiségét is. Az újrafeldolgozás energiatakarékosabb megoldás, mint elsődleges nyersanyagokból állítani elő a szükséges termékeket.

 

Az égetők átsorolása azt fogja eredményezni, hogy a hulladék pl. Németországól olyan tagállamokba fog vándorolni, ahol kevesebb pénzt tudtak áldozni a jobb műszaki színvonalú égetők építésére. Teljesen elfogadhatatlan, hogy egyes országok (mint pl. Franciaország, Lengyelország vagy a Cseh Köztársaság) Európa égető központjaivá váljanak, miközben a hulladék szállításával még a szén-dioxid kibocsátás is tovább növekedne - mondta Melissa Shinn az Európai Környezetvédelmi Iroda irodavezetője.

 

Kiadó: Hulladék Munkaszövetség