Óriási hiány a görög költségvetésben

EU - 2010-04-23

Az athéni kormány által várt 12,7 százaléknál is magasabb, 13,6 százalékos volt tavaly a görög államháztartás GDP-arányos hiánya.

Az Eurostat által frissen közzétett adatokból kiderül, hogy ez a második legrosszabb eredmény volt az uniós tagállamok között. A negatív listavezető Írország volt, 14,3 százalékos deficittel.

Magyarországon a 4 százalékos hiánymutató sokkal kedvezőbb a 6,8 százalékos EU-átlagnál, ugyanakkor a legtakarékosabb tagállam címétől így is messze volt hazánk: Svédországban és Luxemburgban a hazai össztermék egy százaléka alatt volt az államháztartás hiánya.

 

A GDP-hez viszonyított államadósság szintjét tekintve is "előkelő" helyen végzett Görögország. A 115,1 százalékos tavalyi mutatószámot csak Olaszországnak sikerült felülmúlnia (115,8 százalék). Magyarország 78,3 százalékos eredményével valamivel az uniós átlag (73,6 százalék) fölött helyezkedik el. A leginkább irigylésre méltó helyzetben Észtország (7,2 százalék) van, de Bulgária és Románia is 25 százalék alatti mutatót ért el.