Összefoglaló az Európai Parlament 2007-es munkájáról

EU - 2008-01-03

Az Európai Parlament 2007-ben számos nagy jelentőségű jogalkotási folyamatban vett részt. 

 Az EP elfogadta az unió Alapjogi Chartáját és az EU 2008-as költségvetését. A képviselők felléptek a halálbüntetés eltörléséért, jóváhagyták a schengeni zóna - többek között Magyarországra történő - kiterjesztését, megszavazták a roamingdíjak csökkentését, a postai liberalizációt, a repülőjegyárak átláthatóvá tételét és a harmadik vasúti csomagot.

Elfogadták a levegőtisztasági irányelvet, a felszíni vizek védelméről, az árvízvédelmi együttműködésről, valamint a higany használatának visszaszorításáról szóló jogszabályokat. A képviselők szavaztak a televíziós reklámozás uniós szabályozásáról is.

 

Az Európai Parlament több ízben magyar képviselő által jegyzett jelentést fogadott el.

 

A parlament odaítélte - Szalih Mahmúd Oszman, szudáni ügyvédnek - az emberi jogok védelméért járó kitüntetését, a Szaharov-díjat, és - idén először - az EP filmdíját is átadták.

 

Ugyancsak 2007-ben került sor a parlament félidős tisztújítására. Josep Borrellt Hans-Gert Pöttering váltotta a házelnöki székben. Az év elejétől váltak teljes jogú képviselőkké a korábban megfigyelői státuszban lévő bulgáriai és romániai küldöttek, az év folyamán pedig mindkét idén csatlakozott országban új EP-képviselőket választottak.

 

Az EP sajtószolgálatának magyar részlege 2007-ben 298 magyar nyelvű sajtóközleményt, és 18-18 EP-előzetest, illetve EP-összefoglalót adott ki.