Politico: az EPP EP-frakciója munkacsoportot hozott létre működési szabályzatának módosítására

EU - 2021-01-13

- Öttagú munkacsoportot hozott létre az Európai Néppárt európai parlamenti csoportjának elnöksége annak megvizsgálására, miként lehetséges a frakció működési szabályzatának módosítása, amely egyebek mellett lehetővé tenné az egyéni tagság megszüntetése mellet egy egész képviselőcsoport tagságának megszüntetését is - írta a Politico című brüsszeli hírportál szerdán.

A lap szerint az EPP EP-képviselőcsoportjának eljárási szabályzatának felülvizsgálatára kedden létrehozott munkacsoport készülő javaslatában az is szerepel majd, hogy a kizárásról szóló döntéshez a jelenleg érvényes kétharmados többség meglétét előíró szabály helyett elegendő legyen az egyszerű többség is.

A frakció tervei között szerepel, hogy a jövőben ne jelenthessen automatikus frakciótagságot az, ha egy párt a néppárt színeiben szerez európai parlamenti mandátumokat.

A képviselőcsoport elnöksége közölte: az eljárási szabályzat felülvizsgálatára irányuló munkát február végéig le kell zárni. A tájékoztatás szerint a munkacsoportnak öt tagja van: Othmar Karas, Esther de Lange, Paulo Rangel, Jan Olbrycht és Esteban Gonzalez Pons.