Só, zsír, cukor - EU: Döntsük el magunk, mennyit ehetünk

EU - 2011-06-16

Megállapodtak  Brüsszelben a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanács soros magyar elnökségének tárgyalói az Európai Parlament és az Európai Bizottság képviselőivel az élelmiszercímkézés reformjáról.Az új szabályok szerint valamennyi élelmiszer csomagolásán meg kell jeleníteni az energia-, a só-, cukor-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalomra, valamint a telített zsírsav tartalomra vonatkozó adatokat.

Kötelező lesz feltüntetni a származási országot a sertés-, marha-, bárány- és kecskehús, valamint a baromfi esetében is.

 

A tápanyagtartalomról tájékoztató adatokat nem a csomagolás fő oldalán kell elhelyezni, a szeszesitalokon pedig egyáltalán nem kell feltüntetni az adatokat - írta a Reuters bizottsági forrásokra hivatkozva. Az úgynevezett alkopop italokra - alacsony alkoholtartalmú, édesített szeszesitalokra - a tagállami kormányok eredetileg ki akarták terjeszteni a címkézési kötelezettséget, végül azonban nem került a szabályozás hatálya alá ez a termékcsoport.

 

Nem lesz kötelező az irányadó napi bevételi érték (INBÉ) néven és ajánlott napi bevitel (RDA) néven is ismert tájékoztatás a só-, zsír-, cukor- és energiatartalomról. A százalékos bontású kimutatás feltüntetése több uniós törvényhozó szándékának megfelelően önkéntes lesz, a tagállamok azonban az uniós szabályoknál szigorúbb rendet is bevezethetnek - írta a Reuters. Az új rendszer azt követően léphet életbe, hogy a megállapodást hivatalosan elfogadják a kormányok és az Európai Parlament.