Sólyom László: Horvátország felkészült az európai integrációra

EU - 2006-11-12

 

Horvátország felkészült az európai uniós csatlakozásra, Magyarország pedig eltökélt, hogy a szövetségen belül is segítse a szomszédos állam integrációs folyamatát - jelentette ki Sólyom László szombaton, Pécsett.

Horvátország felkészültségét személy szerint is mindenhol hangsúlyozom, kiemelem. A horvát államfő és én is remélem, hogy a csatlakozás minél előbb bekövetkezik - tette hozzá a köztársasági elnök kollégájával, Stjepan Mesic horvát államfővel folytatott megbeszélését követően. Sólyom László szólt arról, hogy a baranyai megyeszékhelyen rendezett horvát napok alkalmából tartott találkozón szóba került a magyarországi horvát kisebbség helyzete.

 

Ennek kapcsán Stjepan Mesic megjegyezte, rendkívül jó tapasztalatokra tett szert a pécsi Miroslav Krleza Horvát-Magyar Oktatási Központban, ahol a horvát kisebbség képviselői azt mondták neki: "nagyon jól vannak".

 

Stjepan Mesic magyarországi horvátok parlamenti képviseletére vonatkozó kérdéseire Sólyom László azt mondta, ez jogos igény. A kisebbségek parlamenti képviseletére viszont akkor kerülhet sor, ha megvalósul a magyarországi parlamenti reform, a létszámcsökkentés, és az ettől elválaszthatatlanul a választójog átalakítása.

 

A magyar alkotmány azonban nem követeli meg a parlamenti képviseletet, csak az önkormányzatokat - mutatott rá Sólyom László. Elmondta, szó volt arról is, milyen haladás történt az idei önkormányzati választásokon a kisebbségek tekintetében: csak az szavazhatott, aki magát egy nemzetiség tagjaként regisztrálta.

 

Annak ellenére, hogy a Magyarországon élő 80-90 ezres horvátság negyede regisztráltatta magát, minden eddiginél több, 115 horvát települési kisebbségi önkormányzat alakult - közölte. Sólyom László megemlítette, hogy magyar részről igényként merült fel az eszéki egyetemen egy magyar tanszék, kollégium, valamint a városban magyar nyelvű rádió beindítása.

 

A köztársasági elnök tájékoztatása szerint a megbeszélésen szóba került a Balkán, főleg Szerbia, Bosznia Hercegovina, s ennek kapcsán Horvátország és Magyarország helyzete is. Az a szerepünk, hogy segítsük ezen országokat, fenntartva az uniós perspektívát, az ottani demokratikus folyamatokat és a gazdasági fejlődést - mondta Sólyom László.

 

 

(MTI)