Szigorúbb lesz az uniós élelmiszerbiztonsági ellenőrzés

EU - 2010-09-03

Az Európai Bizottság a jövőben határozottabb ellenőrzést tervez egyes Marokkóból és Egyiptomból származó élelmiszerek esetében. A kiemelt ellenőrzések célja, hogy az Európai Unióban megelőzhetőek legyenek az elmúlt hónapokban Magyarországon is tapasztalt élelmiszer-botrányok - tájékoztatott Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja, aki júniusban írásbeli kérdésben hívta fel az Európai Bizottság figyelmét a problémára, és a hasonló esetek megelőzésére alkalmas óvintézkedéseket szorgalmazott.

A magyar EP képviselő emlékeztetett, hogy a korábbi években, különösen az elmúlt hónapokban a magyar hatóságok a megengedettnél nagyobb növényvédőszer-maradék mennyiséget mértek a Marokkóból és Egyiptomból származó növényi zöldség és gyümölcs termékek jelentős részében, különösen a paprika és a földieper esetében.

 

A Bizottság Élelmiszerügyi és Állategészségügyi Hivatala eddig már két kiküldetést tett Egyiptomba 2007-ben és 2010-ben. Marokkóban egy ellenőrzésre került sor 2006-ban, egy újabb pedig 2011-re van tervbe véve. Mindkét esetben fény derült néhány hiányosságra az országok hatósági növényvédőszer-ellenőrző rendszereiben.

 

A képviselő kérdése nyomán az Európai Bizottság tervezi, hogy a marokkói és egyiptomi zöldség- és gyümölcstermékeket 2010. október 1-től besorolja a fokozottan ellenőrizendő import élelmiszerek körébe.

 

A Bizottságnak a képviselő kérdésére kiadott állásfogalásából kiderül, hogy az egészségügyi határértékeket meghaladó növényvédőszer tartalom esetén az Uniónak nincsen jogköre az élelmiszergyártók és importőrök szankcionálására. Az élelmiszerbiztonsági előírások ellenőrzése és betartatása pedig teljes egészében a nemzeti hatóságok feladata. Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri ugyan az EU élelmiszerjogának megfelelő működést, de annak végrehajtása teljes egészében a tagállamok felelőssége.