Tizenöt millió euróval segít az EU az áradással sújtott magyar régióknak

EU - 2006-12-02

A Magyarországot tavasszal sújtó áradások következményeinek enyhítésére 15,06 millió euró anyagi támogatást jelentett be az Európai Bizottság, az Európai Unió úgynevezett szolidaritási alapjából.

Az összeget például a mentést végző szolgálatokra, a katasztrófa sújtotta területek takarítására és az alapvető infrastruktúra helyreállítására szolgáló veszélyhelyzeti intézkedések költségei egy részének megtérítésére fogják felhasználni. A Duna és Tisza április-májusban több hétig tartó magyarországi áradását a környező országokban előzőleg lehullott nagy mennyiségű hó gyors olvadása és a kiadós esőzések okozták.

 

Az árkatasztrófának voltak halálos áldozatai, jelentős károkat okozott a köz- és magántulajdonban, valamint zavart keltett a közszolgáltatásokban.

 

Az összes közvetlen kár becsült összege 519 millió euró - áll a brüsszeli közleményben. Danuta Hübner, a regionális politikáért és a szolidaritási alapért felelős biztos együttérzését fejezte ki a katasztrófák által érintett állampolgárok iránt. "Az alap mozgósítására teendő javaslatról hozott mai döntés kifejezi az unió pénzügyi szolidaritását a tavaszi súlyos áradások érintettjeivel.

 

A segély hozzájárul a katasztrófa sújtotta területek takarításából, az alapvető infrastruktúra helyreállításából és egyéb veszélyhelyzeti intézkedések meghozatalából eredő költségek ellensúlyozásához" - közölte. A 2002-ben létrehozott alap a jelentős természeti katasztrófák esetén gyorssegélyt juttat a tagállamoknak illetve a csatlakozó országoknak.

 

A rendelkezésére álló éves keretösszeg egymilliárd euró. A szolidaritási alapból segélyre abban az esetben jogosult a tagállam, ha dokumentumokkal alátámasztott becslést készít a károkról, amelyet az Európai Bizottság megvizsgál a vonatkozó speciális követelmények szerint, melyek arra szolgálnak, hogy az uniós forrásokat a legsürgősebb szükségletek kielégítésére használják.

 

A segély felhasználásának feltételeit a bizottság és a kedvezményezett ország közötti megállapodásban állapítják meg.

 

 

(MTI)