Utolsó intést kapott Magyarország

EU - 2006-12-13

Másodszor és egyben utoljára figyelmeztette kedden az Európai Bizottság Magyarországot, hogy sürgősen adja át Brüsszelnek az EU 2008–2012 közötti szén-dioxid-kereskedelmére vonatkozó Nemzeti Kiosztási Tervét.

Magyarországnak – akárcsak a többi tagállamnak – június 30-ig kellett volna benyújtania a károsanyag-kibocsátás nemzeti kvótáinak elosztását szabályozó nemzeti tervét. A Bizottság októberben már levélben figyelmeztette Budapestet a késlekedés tarthatatlanságára, két hónap haladékot hagyva a végrehajtásra. Mivel Magyarország – Ausztria, Dánia és Olaszország társaságában – mostanáig nem tett eleget a fölszólításnak, Brüsszel utolsó figyelmeztetésben részesítette a négy tagországot. Az uniós emissziókereskedelem lényege, hogy az elsősorban ipari nagyfogyasztóknak kiosztott széndioxid-kvóták adásvételével jelentősen csökkenjen a tagországok károsanyag-kibocsátása.

A magyar kormánynak két hónapja van arra, hogy pótolja a mulasztást, de ha az újabb határidőt is elmulasztja, az uniós végrehajtó testület eljárást kezdeményez ellene az Európai Bíróságon – jelentették be tegnap Brüsszelben. Ez végső esetben súlyos pénzbírsággal járhat.

 

(Forrás:Népszava)