A klasszikustól a joghurtosig - szaloncukorteszt

Fogyasztóvédelem - 2007-12-14

A most megjelent Kosár magazinban szaloncukorteszt olvasható. A szakértőket alaposan meglepte a vizsgált cukrok szórtsága, ugyanis a tányérjukra került szemek széles méretskálán mozogtak, s a szaloncukrok felülete olykor nyúlós (almás-fahéjas), máskor repedt (brandy-narancs), megint máskor darabos (kókuszos), illetve gyöngyöző (alkoholos meggyes), sőt lyukacsos (mogyorós-karamellás) volt.

Ami az illatokat illeti, voltak erősen aromásak, és égett cukorra emlékeztető illatú is akadt. Ezek után nem okozott meglepetést, hogy a természetestől nagyon távol álló illatok, mesterséges ízekkel párosultak. A minták egyike szappanos mellékízű volt, a másikba pedig túl sok szegfűszeg került. Ami a szaloncukrok állagát illeti, akadt morzsalékos és tapadós-kristályos, sőt tapadós-lisztes is.

 

A fenti tapasztalatok ellenére, négy olyan fajta is bekerült a válogatásba, ami kiváló eredménnyel végzett a versenyben. A legjobbak között a legolcsóbb 769 Ft-ba a legdrágább 1189 Ft-ba került. Ami a legnépesebb mezőnyt, vagyis a jó minősítést elért termékek árait illeti, a legolcsóbbat 259 Ft-ért a legdrágábbat 769 Ft-ért lehet megvásárolni. A még megfelelők csapatában viszont éppen úgy volt 278 Ft-os, mint 759 Ft-ért kapható szaloncukor.