Autóalkatrészek: katasztrofális a helyzet

Fogyasztóvédelem - 2006-07-21

A gépjármű alkatrészek forgalmazását minden évben vizsgálja a Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége, a társhatóságok közreműködésével. Több éves tapasztalat, hogy a kereskedések nem tartják be az alkatrészek forgalmazásánál a fogyasztóvédelmi előírásokat. A mostani ellenőrzés keretében 10 kiskereskedelmi üzlet 80%-ában állapítottak meg szabálytalanságot.

A fogyasztóvédelmi törvényben előírt címkézési és tájékoztatási kötelezettségnek a kereskedők többsége nem tett eleget. Az általános működési feltételek vizsgálata során megállapították az ellenőrök, hogy két üzlet kivételével mindegyik megfelelt az előírásoknak. Egy üzlet működési engedéllyel nem rendelkezett, a másikban a panaszügyintézésre jogosult szervekről a tájékoztató hiányos volt. A békéltető testület nem volt feltüntetve.

    

Egy debreceni, Diószegi úti telephely működési engedéllyel nem rendelkezett. 800 alkatrészt közül 218-nál állapítottak meg szabálytalanságot. Az alkatrészek nem rendelkeztek magyar nyelvű címkével. Ezek között megtalálhatóak voltak izzók, prizmák, lámpák, ékszíjak, stb. Az üzletben egyetlen termék sem volt árjelzéssel ellátva.

A megállapított szabálytalanságok miatt 400.000 Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

     

Egy másik, szintén debreceni szolgáltató egység alkatrész forgalmazást is végző telephelyén 380 db vizsgált termékből  100 db nem volt ellátva címkével. A Contitech, Good Year, Dayco ékszíjakon nem volt feltüntetve a vásárlási tájékoztató magyarul, csak angol és német nyelven.

A feltárt szabálytalanságok miatt 150.000 Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

   

Egy debreceni kft - Mikepércsi úton lévő  - szolgáltató üzletében az ellenőrzött 390 alkatrészből 58 db nem felelt meg a címkézési előírásoknak, illetve nem volt teljes körű az árjelzés.

A kft részére 150.000 Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

 

4 esetben szabtunk ki fogyasztóvédelmi bírságot összesen 730.000 Ft értékben, 4 esetben kötelezést tartalmazó határozatot adtunk ki. A fogyasztóvédelmi bírság, és kötelezésre szóló határozatokban a megvizsgált 3360 alkatrészből összesen 457 alkatrész forgalmazását korlátoztuk.- tájékoztatta az Indexdebrecent Jeney Géza, a felügyelőség igazgatója-majd hozzátette:

 

Összességében megállapítottuk, hogy azoknál az egységeknél, ahol az előző években már tartottunk ellenőrzést javult az előírások betartása. Ám a nagyon magas, 80 %-os kifogásolási arány igazolta a vizsgálat szükségességét és az elkövetkező időkben is figyelemmel kell kísérni a kereskedelem ezen szegmensét.

H.I.