Bejelentés a Gazdasági Versenyhivatalnál a „Digitv” ellen

Fogyasztóvédelem - 2007-04-05

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) – fogyasztói panasz alapján - bejelentést tett 2007. 03. 27-én az EMKTV Egyesült Magyar Kábeltelevízió Híradástechnikai Kft. ellen, mivel a cég a műholdas televízió szolgáltatásának általános szerződési feltételeit (ÁSZF) az átlagos fogyasztó számára is olvashatatlanul bocsátja rendelkezésre.

Az apró betűs ÁSZF alkalmatlan a fogyasztók megfelelő tájékoztatására, korlátozza a választási szabadságot, jelentősen megnehezíti az ajánlat valós megítélését, tárgyszerű összehasonlítását más ajánlatokkal, vagyis korlátozza a gazdasági versenyt.

 A tájékoztatás nem megfelelő volta különösen hátrányosan érinti a sérülékenynek, kiszolgáltatottnak tekinthető idős lakosságot, bár álláspontunk szerint mindenkinek nehézséget okoz az 5-ös betűméretben olvasni. Tájékoztatásul ezt a bekezdést megismételjük a 5-ös betűmérettel.

 

A tájékoztatás nem megfelelő volta különösen hátrányosan érinti a sérülékenynek, kiszolgáltatottnak tekinthető idős lakosságot, bár álláspontunk szerint mindenkinek nehézséget okoz az 5-ös betűméretben olvasni.

 

A fogyasztóval kötött blankettaszerződésben utalás történik az ÁSZF oldalszámaira (pl.: Az ügyfélszolgálat működése, az előfizetői bejelentések, panaszok intézése lsd. ÁSZF 23. oldal), azonban a fogyasztó rendelkezésére bocsátott A/3 méretű ÁSZF csupán két apró betűs oldalból áll (a mérete az 5-ös méretet sem éri el).

 

Azok a hasonló tevékenységet végző gazdálkodó szervezetek, amelyek a jogszabályoknak megfelelő, olvasható általános szerződési feltételeket bocsátanak a fogyasztók rendelkezésére, hátrányba kerülhetnek, mivel a bejelentett magatartása alkalmas a szolgáltatók közötti választás megnehezítésére.

 

A társaság 2006. február 6-tól alkalmazza ezen általános szerződési feltételeket.

 

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálójának 60 nap áll rendelkezésére annak elbírálására, hogy a bejelentéssel sérelmezett magatartással összefüggésben indokolt-e a verseny-felügyeleti eljárás megindítása.

Forrás: feosz