Húsakció: 62,5 % szabálytalansági arány

Fogyasztóvédelem - 2007-05-25

Hajdú-Bihar megye élelmiszert forgalmazó kereskedelmi egységeiben a hús- és húskészítmények forgalmazására vonatkozó előírások érvényesülését ellenőrizték a fogyasztóvédők.

A vizsgálat megyei szinten 16 egységet érintett, melyek 62,5 %-ában állapítottak meg szabálytalanságot.

A vizsgált, a húsvéti ünnepeket közvetlen követő időszakban jellemzően a kereskedelmi egységekben az ünnepekre beszerzett nagyobb mennyiségű hús és húskészítményekből megmaradt készletek ellenőrzését végeztük az egyéb fogyasztói érdekvédelmi szempontok vizsgálatával egybekötve.

A húsvéti ünnepekhez köthető idényjellegű húsipari termékek gyorsvizsgálatára országos elrendelés szerint is ezen időszakban került sor. A meghatározott 2x2 napon régiós szinten 134 kereskedelmi egységet ellenőriztünk. A vizsgálat által érintett megyei üzletek száma 42 volt. –tájékoztatta szerkesztőségünket Jeney Géza, az Észak-Alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal  Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője.

 

 

Az ellenőrök lejárt minőség-megőrzési/fogyaszthatósági idejű vagy érzékszervi elváltozást mutató terméket egyetlen üzletben találtak. Egy vállalkozó hajdúhadházi boltjában a húsvét előtt szállított füstölt húsipari készítmények között 3 féle, 9 kg, 6300 Ft értékű lejárt áru volt, melyért 150 ezer Ft lett a minőségvédelmi bírság, a termék forgalomból való kivonása mellett.

 

Tényleges vásárlói megkárosítás két üzletben történt. A megkárosítás összege összesen 57 Ft volt, s a csomagoló anyag beméréséből eredt.

A próbavásárlások során a nyugta átadására egy üzletben nem került sor.

Egy vállalkozó bocskaikerti húsboltjában a kiszolgálást végző eladó mindkét kikért árunál elmulasztotta az elektromos mérleg tárázását, így összesen 35 Ft-os vásárlói megkárosítást okozott. A vásárolt tételek értékét a pénztárgépbe beütötte, de a nyugtát nem szakította le és nem adta át, sem az áruval sem a visszajáró pénzzel. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy aznap egyetlen vásárló sem kapott nyugtát, mivel valamennyi blokk a pénztárgépen volt.

Az ellenőrzött üzletek közül kettőben az áruk kiszolgálásához lejárt hitelesítésű mérleget használtak.

 

A húsipari termékeknél a tárolási előírások megsértését tapasztaltuk, azaz nem a jogszabályi és gyártói előírásnak megfelelően tárolták a füstölt árukat. A száraz, szellős függesztve történő tárolás helyett azokat a hűtőben vagy ládákban egymásra fektetve tárolták.

Egy vállalkozó hajdúnánási élelmiszerboltjában 12 féle, 30 kg füstölt kolbász a hűtőpult tetejére volt tálcákra fektetve kihelyezve, cseppfertőzésnek kitéve. A szabálytalan tárolás következtében az egyik féle kolbász már befülledt, penészes volt. A vállalkozót fogyasztóvédelmi bírsággal sújtottuk.- mondta a regionális igazgató.

 

A vizsgált termékcsoportoknál az árfeltüntetés terén merült fel leggyakrabban kifogás.

Az ellenőrzött egységek felében a jelöletlen, kiméréssel árusított húsipari termékeknél a beazonosíthatóság követelményének megfelelő egységár feltüntetés hiányzott. A kifogásolt üzletekben e termékek egységárát összevontan, írták ki, illetve előfordult, hogy egyes értékesítésre kihelyezett termékek árairól egyáltalán nem tájékoztatták a vásárlókat.

 

Egy vállalkozó biharnagybajomi üzletében 15 féle, egy másik vállalkozó nagyrábéi vegyesboltjában 9 féle húskészítmény egységára nem volt beazonosítható módon feltüntetve. Mindkét üzletben e termékek egységárait a termékek bemutatását szolgáló hűtőpult oldalára elhelyezett papírlapra összesítve írták ki, aminek fogyasztóvédelmi bírság lett a jutalma.

 

A megye üzleteiben megállapított szabálytalanságokért közel 1 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök.