14 ketchupot és 12 majonézt vizsgált a Kosár magazin szigorú csapata augusztusban. Az eredmény felemás: a ketchupoknál 3 kiváló, 8 jó, 1 közepes és 2 még megfelelő minősítésű minta akadt, míg a majonézeknél 1 kiváló mellett 6 jó és 5 közepes termék volt található.
Majonézek
A majonéz a francia konyha elengedhetetlen alapanyaga, nélküle nem lennének krémes szószok, ínycsiklandó dresszingek. A jó majonéz színe egyöntetű, tört fehértől világossárgáig terjedő, fényes, olajkiválástól mentes. Sima, selymes állagú, csomóktól mentes, sűrűn folyó. Illata kellemesen savanykás, mustáros, sós. Harmonikus íze édeskés, sós, savanykás, mustáros, enyhén olajos.
A majonézek között egyetlen kiváló minősítésű minta volt, a Heinz 480g-os műanyag flakonos terméke, amelynek viszont alig olvashatóak a feliratai. A többi minta jó (6 termék), illetve közepes (5 majonéz) minősítést kapott.
Tipikus hibaként említhető a fehér, nem jellegzetes szín, a túl híg vagy zselészerű állomány. Az illatnál és az íznél hiba, ha egy-egy illat, vagy íz külön érezhető, mert megbontja a termék harmonikusságát. A leggyakoribb gond az ecetes illat és túl savanyú íz volt. Ennél súlyosabb a pontlevonás, ha idegen ízt éreznek a szakértők – például avas íz köszön vissza, mint a sereghajtó Winny vagy a 12 termék közül legdrágább Maille „Velours” esetében.
Ketchupok
A ketchup az USA-ból indult világhódító útjára. Megszámlálhatatlan variációban készítik. Ami közös bennük, az a paradicsom alapanyag. A jó ketchup sötétvörös színű, homogén, egyöntetű, jellegzetes püré állagú, csomóktól, kiválástól mentes, erőteljes paradicsom illatú. A csomagoláson feltüntetett fűszerek illata harmonikusan érezhető. Íze savanykás, édeskés, sós, paradicsom ízű, a felhasznált fűszerek íze harmonikus.
Különösen megnyerte a bírálók tetszését három, egymástól teljesen különböző jellegű termék, kiváló minősítéssel díjazta a Kosár magazin a Globus Nápolyi ketchhupot, harmonikus, tipikus olaszos ízével, a Byodo bio ketchupot, erőteljes paradicsomos, tiszta ízével, és az Univer csípős ketchupját, amely valóban csakis a csípős íz kedvelőinek ajánlható. 8 mintát értékeltek a bírálók jónak, emellett 1 közepes és 2 még megfelelő minősítésű termék akadt. Jellegzetes kifogások, amelyek pontlevonást eredményeztek: külön érezhető az édes és külön a savanyú íz, egy-egy felhasznált fűszer (pl. fahéj, szegfűszeg), túlzottan vöröshagyma ízű.
A két sereghajtó a Reál és a Vitafood bio ketchup színe eltért a várttól, állományuk a kelleténél hígabb volt, de ennél is nagyobb súllyal esett latba, hogy tisztátalan mellékíz érződött rajtuk.