Mind egészséges, de nem mind finom: száraztésztateszt

Fogyasztóvédelem - 2007-08-15

A Kosár magazin tesztelő csapata ezúttal a legnépszerűbb és a legtöbb helyen kapható száraztésztafajtákat vizsgálta, nevezetesen a spagettiket és az egyre kedveltebb masnit. A 10 spagetti közül 3 bizonyult kiválónak, 2 jónak, míg 5 csak közepesnek, a 3 masnitészta között pedig 1-1 kiváló, jó és közepes is akadt.

A tészták csomagolásának, felületének és illatának vizsgálata után a tesztbe válogatott tésztákat só nélküli forró vízbe téve, kevergetve főzve, végül hideg vízzel leöblítve készítették el. A tésztákkal szembeni elvárást így fogalmazza meg a Magyar Élelmiszerkönyv: állománya főzés közben végig rugalmas és sima kell maradjon, alakját meg kell tartania, nem szabad repedeznie, nem hasadhat fel, nem aprózódhat fel. Belsejében nem keletkezhet teljesen átfővetlen rész, nem lehet nyálkás, nem ragadhat össze.

A vizsgált tészták zöme tökéletesen megfőtt, de olyanok is akadtak, amelyek alaposan leragadtak a főzőedény aljára.

 

A Kosár magazin élelmiszertesztjeinek egyik már-már szokásos megállapítása, hogy az ár sem mindig irányadó, és ez most sem volt másként. A spagettik között a Profi sajátmárkás terméke végzett az élen, megelőzve néhány jóval nevesebb és drágább olasz és hazai tésztát – persze az is igaz, hogy a sorban utána következő olasz fajták közül kettő szintén kiváló, míg egy jó minősítést kapott. Ezzel szemben a gusztusos és finom masnik versenyében magasan az olasz Barilla nyert, míg meglepetésre a Gyermelyi masni csupán közepes lett.