Mit kell tudni a guar-gumiról és a dioxin-szennyezésről?

Fogyasztóvédelem - 2007-08-13

Az Indiából származó, esetlegesen dioxinnal szennyezett és így az emberi egészséget súlyosan veszélyeztető guar-gumi (E-412) adalékanyaggal kapcsolatban az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület a következőkre szeretné felhívni a fogyasztók figyelmét.

Az egyesület kiadásában már megjelent a Mivel E-tetnek minket? – E-számok könyve az élelmiszer- és kozmetikai adalékokról című kiadvány,

Ez a könyv részletesen bemutatja nemcsak a guar-gumi (E-412), hanem minden E-szám vélt és valós veszélyeit.A dioxinnal fertőzött guar-gumi egy újabb veszélyforrás a naponta az ételekben elfogyasztott színezékek, állagjavítók vagy növényvédő szerek között, ám az adalékanyagnak kis mennyiségben nincs mérgező hatása. Fontos leszögezni, hogy nem a guar-gumi, hanem a dioxin a mérgező.

A guar-gumiban kimutatott dioxin zsírban oldódik, ezért sokáig benne marad az ember zsírszöveteiben, hosszú idő kell ahhoz, hogy lebomoljon. A guar-gumit, mint állagjavítót nagyon kis mennyiségben keverik az élelmiszerekhez, így például a tejtermékekhez vagy üdítőitalokhoz, ezért kicsi a dioxin-mérgezés veszélye. Nem lehet azonban elkerülni, hogy az ételekkel és italokkal együtt elfogyasztott számtalan adalékanyag az ember szervezetében össze ne gyűljön. Ezek együtt már komoly veszélyt is jelenthetnek.

A guar-gumit nagyon régen használják, mint állagjavítót: nem nélkülözhetetlen összetevője ugyan számos élelmiszernek, ám nélküle azok más állagúak lennének.

 

Felhasználási területei:

•          Sütőipar: növeli a tészta nyújthatóságát, rugalmasságát, javítja az állagát, növeli

eltarthatósági idejét. Töltött termékeknél meggátolja a töltelék kicsepegését, szivárgását, a

tészta átnedvesedését.

•          Tejipar: sűríti a tejet, joghurtot, kefirt és a folyékony sajttermékeket, segít megőrizni a

jégkrémek, szorbetek homogenitását, állagát.

•          Húsipar: kenő- és kötőanyag.

•          Öntetek és szószok: segíti a szószok, öntetek, ízesítők, ketchupok stabilitását és

megjelenését.

•          Egyéb: leves-porok, édességek, öntetes halkonzervek, üdítőitalok, fagyasztott élelmiszerek.

 

Egyes feltételezések szerint Indiában egy szemétégetés közben keletkezett dioxin kerülhetett a guar-gumi közé. A dioxin a szerves vegyületek bomlásterméke, amely benne van például a kipufogógázban, a zsírok bomlástermékeiben.

A guar-gumi, a guarbab magjának őrleménye. A guarbabot elsősorban Indiában és Pakisztánban termelik, kisebb ültetvények találhatók az USA-ban, Ausztráliában és Afrikában. A guarmagok őrlése után keletkező fakó, piszkosfehér, durva vagy finom őrlemény a guar-gumi. A Magyar Élelmiszer Könyv előírásai szerint általánosan használható élelmiszer adalékanyag.