MNB: jogosulatlanul gyűjtött pénzt a CreditLure nevű cég

Fogyasztóvédelem - 2022-11-14

A Magyar Nemzeti Bank 43 millió forint bírságot szabott ki a kiskunfélegyházi CreditLure Kft.-re, mivel az engedély nélkül gyűjtött pénzeszközöket az ügyfeleitől, emellett jogosulatlan pénzügyi közvetítői, azaz alkuszi tevékenységet is végzett - közölte az MNB hétfőn.

A jegybank azonnali hatállyal megtiltotta a társaság működését, továbbá jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja miatt feljelentést tesz az illetékes ügyészségnél.

A cég díjazás fejében végzett alkuszi tevékenységet olyan ügyfelek számára, akiknek a szerződését a pénzügyi intézmény felmondta, emellett üzletszerűen pénzeszközöket vett át, úgynevezett "pénzkezelési szerződéseket" kötve - fejtették ki.

A bírság mértékének meghatározásakor súlyosbító körülménynek minősült, hogy a társaság a jogsértő tevékenységet hosszabb időn át végezte professzionális intézmény látszatát keltetve. A cég tevékenysége a jegybank szerint alkalmas volt arra, hogy az ügyfelek jelentős károkat szenvedjenek.

A jogosulatlan tevékenységet a társaság annak ellenére végezte, hogy az MNB 2017-ben már intézkedett ellene bírságot is kiszabva.

Pénzügyi szolgáltatás igénybevétele előtt célszerű mindig ellenőrizni, hogy az adott cég rendelkezik-e a szükséges engedéllyel, és szerepel-e a jegybank nyilvántartásaiban - hívta fel a figyelmet az MNB közleményében.