Élelmiszer-címkézés uniós szinten: jelentős nézetkülönbségek

Fogyasztóvédelem - 2008-06-05

Továbbra is a gyártók többségének jelentős ellenállásába ütköznek a fogyasztói érdekképviseletek élelmiszer-címkézést szabályozó uniós tervezetére vonatkozó javaslatai.

Az Európai Fogyasztók Szövetsége az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) és számos más európai szervezet támogatásával több ajánlást is megfogalmazott.

Az élelmiszereken található információk világos és egyértelmű tájékoztatást kellne, hogy nyújtsanak a fogyasztóknak.

Az ajánlások közül a legfontosabbak:

 

         Az élelmiszerek négy legfontosabb összetevőjének – energiatartalom (kalória), zsír (ezen belül a telített zsír), szénhidrát (cukor) és rost – mindegyike mellett piros (negatív), sárga (semleges) vagy zöld (pozitív) szín jelezze, hogy az adott összetevő termékben megtalálható mennyisége előnyös vagy hátrányos-e egészségünkre.

         Az élelmiszerek csomagolásán az információk legalább 3 milliméteres betűnagysággal legyenek feltüntetve.

         A tápértékadatok pedig a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében 100gr/100ml-re vonatkoztatva legyenek megadva, ne pedig – ahogyan azt a gyártók javasolják – a napi beviteli értékekhez viszonyítva.