Nébih: a gyorsfagyasztott zöldségeket csak hőkezelés után fogyasszák el a vásárlók

Fogyasztóvédelem - 2018-03-27

A gyorsfagyasztott zöldségeket csak alapos hőkezelést követően fogyasszák el - kérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztóktól, a közétkeztetőktől és a vendéglátóktól kedden a honlapján.

A közlemény szerint erre azért van szükség, mert az Európai Unió öt tagállamát - Ausztria, Dánia, Svédország, Finnország, Egyesült Királyság - érintő listeria monocytogenes elnevezésű baktériumhoz köthető járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica.

A Nébih közölte, hogy a hatóság nem kapott értesítést arról, hogy a járványhoz köthető megbetegedés történt volna Magyarországon.

A listeria monocytogenes baktérium okozta fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoportnak tekinthetők a csecsemők, a várandós nők, az idősek, valamint a gyenge immunrendszerű emberek - közölte a Nébih.