Nem mind játék, ami annak látszik

Fogyasztóvédelem - 2006-05-31
Az ellenőrzött 1150 darab játék közül 731 nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A Hajdú Bihar megyei közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi felügyelőségének munkatársai még üzlet bezárását is kezdeményezték.

Áprilisban kezdődött és májusban fejeződött be az az országos vizsgálat, melynek keretében – részben utóellenőrzésként Hajdú-Bihar megye területén (laboratóriumi vizsgálattal egybekötve) – ellenőrizték az import játékok és játéknak látszó termékek forgalmazási körülményeit, a vonatkozó jogszabályi előírások érvényesülését.

       Az ellenőrzés-sorozat eredményeként a13 kiskereskedelmi és 1 nagykereskedelmi egységben kirívóan magas, 71%-os kifogásolást tártak fel az ellenőrök. Összesen 1150 terméket ellenőriztek szúrópróbaszerűen, melyből 731 nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírások kívánalmainak. Gyakori probléma volt, hogy az importőrök, a magyar nyelvű címkéken nem az importáló nevét és címét tüntették fel – szabálytalanul –, hanem csak a forgalmazó adatait. Pl. egy nádudvari és egy debreceni vállalkozó esetében a gyártó Európai Közösségben letelepedett képviselője, vagy az importőr adatainak megadása helyett csak a forgalmazó adatait jelölte.

    A legsúlyosabb és ismételten előforduló jogsértés a használati-kezelési útmutatók hiányossága volt, mivel ez a jogsértés lehetetlenné teszi a konkrét termék rendeltetésszerű használatát, valamint nem utal az esetleges veszélyforrásokra. Pl. egy hajdúböszörményi kft. boltjában 99.250 Ft értékű termék nem volt ellátva használati-kezelési útmutatóval, illetve „használati utasítás: rendeltetésszerű célra használható, különleges útmutatást nem igényel” címkével találkoztunk, mely természetesen útmutatóként nem fogadható el. - tájékoztatta lapunka Jeney Géza, a felügyelőség igazgatója.

   Korábban letiltott veszélyes termékeket is árulnak. Egy hajdúsámsoni vállalkozás üzletében 10 db CYMA P.618 jelzésű légsűrítős rendszerű játék pisztolyt kínáltak értékesítésre.

     Egyéb jogszabályba ütköző szabálytalanságokkal is széles körben találkoztak az ellenőrök. Több üzletben nem volt hozzáférhető a Vásárlók könyve, nem volt tájékoztatás arról, hogy panaszukkal hová fordulhatnak a vevők, több egységben az áruk jelentős részének eredetét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Olyan is előfordult,hogy egyáltalán nem, vagy hiányosan tettek eleget az árfeltüntetési kötelezettségnek, egy esetben elmulasztották a nyugtaadási kötelezettség teljesítését. Pl. egy nyíradonyi, távol-keleti érdekeltségű boltban mintegy 30 millió forint értékű áru eredetét nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. Ezen kívül, ugyanebben az üzletben, 136 darab kínai játék nem felelt meg a címkézési kötelezettségeknek. A Vásárlók könyve nem volt hitelesítve, hiányzott a panaszügyintézésre jogosult szervek megnevezése és elérhetősége, s mind a kirakatban, mind az üzlettérben hiányos volt az árfeltüntetés. Az üzletet 700 ezer forint bírsággal sújtották.

       Egy debreceni, Petőfi téri üzletben a már fél évvel ezelőtt történt korábbi, fogyasztóvédelmi intézkedés ellenére az egyéni vállalkozó továbbra is jogosulatlan kereskedelmi tevékenységet folytatott, továbbá több mint 200.000 Ft értékű ajándéktárgy vonatkozásában semmiféle magyar nyelvű tájékoztató nem volt biztosítva, ezért a 600.000 Ft pénzbírság mellett az illetékes jegyzőnél kezdeményeztük az üzlet bezárását is. - mondta az igazgató.

      Az ellenőrzés-sorozat alkalmával vett 4 minta (1 db gépkocsi slusszkulcs kinézetű öngyújtó, 1 db műanyag játék mobiltelefon, 1 db bolygókerekes elemes gyermekjáték, 1 db műanyag rádió távirányítású játékautó) egyike sem felel meg a vonatkozó szabványkövetelményeknek, biztonsági előírásoknak.

     A felügyelőség a forgalmazókat pénzbírság kiszabása mellett kötelezte a veszélyes termékek forgalomból történő kivonására. A jogsértő cselekményeket elkövetőkkel szemben 7 esetben 2.200.000 Ft összegben fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki, a jogszerű állapotok helyreállítása érdekében 6 esetben államigazgatási jogkörben kötelezésre szóló határozatot adtak ki, 1 esetben pedig az értékesítés azonnali megtiltását rendelte el a fogyasztóvédelmi felügyelőség.

Hajdu István