Sajtónyilatkozat a nemdohányzók védelmét szolgáló törvények módosításának elfogadásáról

Fogyasztóvédelem - 2007-05-22

    Fogyasztóvédelmi szakpolitikusként kiemelt feladatomnak tartom a fiatalok védelmét a dohányzástól. A fogyasztóvédelem feladata ebben az esetben - akár az egészségtelen ételeknél - épp a fogyasztástól való védelem.

    Nagy öröm számomra, hogy 2007. május 21-én elfogadta az Országgyűlés az általam március 26-án benyújtott törvénymódosítást, amelyet a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében tettem.

    Naponta 165 ezer doboz cigarettát adnak el Magyarországon, amely tetemes bevételt jelent az államkasszának. Mivel a fiatalkorúak 70 százaléka már rágyújtott életében, s jelentős részük rendszeresen dohányzik, kiszámítható: napi átlag 13 szál cigaretta eladásából évi 21,7 milliárd forint bevétele van az államnak.

    Az ügy fontosságát jelzi, hogy ez az első olyan ellenzéki szakpolitikai kezdeményezés a 2006-os választások óta, amelyet a kormánypártok is támogattak.

    Az eddig hatályos jogi szabályozás értelmében dohánytermék kiskorúnak történő eladásáért maximálisan 50 ezer forint büntetést lehetett kiszabni. A tapasztalatok szerint ennek nem volt megfelelően elriasztó hatása. A ma elfogadott módosítás alapján az a kereskedő, aki kiskorúnak ad el dohányterméket, elveszítheti dohánytermék-forgalmazási jogát (egy évre). A tiltásról a fogyasztóvédelmi hatóság kezdeményezésére - a most elfogadott módosító indítvány alapján - a jegyző dönthet.

 

                                   Koszorús László

                                 országgyűlési képviselő

                              Fidesz-Magyar Polgári Szövetség