A Kosár magazin karácsonyi szaloncukor tesztjén tizenkilenc terméket vizsgált, négy kategóriában. A négy kiváló karácsonyi édesség mellett jó néhány közepeset és két éppen csak megfelelőt is találtak a bírálók.Egy magyar család már karácsony előtt átlagosan két kiló szaloncukrot eszik meg.
A toplista élén évek óta a rendíthetetlen zselés, kókuszos, karamellás és marcipános négyes áll. A Kosár magazin által próba elé állított tizenkilenc zacskós vagy dobozos, átlagosan 400 grammos karácsonyi csemege közül akadt olyan, melynek kilója 750 forintba került, a prémium termékekért viszont akár háromezer, sőt, több mint ötezer forintot is elkérnek kilónként.
A megízlelt tizenkilenc szaloncukrot a következő csoportokra osztották: zselés (ezek mindegyike kakaós étbevonóval készült), kakaós étbevonóval mártott különböző töltelékű, csokoládéval mártott és diabetikus. A górcső alá vont szaloncukrok csoportosításának egyik szempontja tehát a bevonó és a csokoládé kapcsolata volt
A tizenkilenc minta közül azonban mindössze öt tartalmazott igazi csokoládét!
Az ízvariációk tekintetében pedig nem ismertek határokat a Kosár magazin tesztelői. Kóstoltak citromos, narancsos és málnás zselés, kókuszos, marcipános, kakaókrémes, trüffelkrémes, rumízű diókrémes, alkoholos meggyes, brandy-narancs ízű, vajkaramellás, narancsos gyömbéres, mákos, csokoládés, málna és vanília ízű fondanos mennyországokat, na és persze egy-két poklot is.
Szavatosság kérdésében néhány esetben talán jobban járunk, ha saját ítélőképességünkre hagyatkozunk. A csomagolások háromnegyedén ugyanis a gyártó egyéves lejárati időt garantál. Az persze kérdéses, hogy az augusztus huszadikai tűzijáték közben majszolt karácsonyi maradék ízében milyen élményeket tartogat…