Százmilliókat bukhatnak a burkolt áremelésen a légitársaságok

Fogyasztóvédelem - 2006-07-17

Mint ismeretes jogosulatlannak és tisztességtelennek minősítette a Malév lassan két éve alkalmazott repülőjegy-kiállítási díját a Fővárosi Bíróság október 24-i első fokú ítélete, igazat adva az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közérdekű keresetének.

A többletszolgáltatás nélküli plusz díjtételt a Malévon kívül számos más légitársaság és utazási iroda is alkalmazza.

           

A kialakult helyzetben a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) – amelynek az OFE is tagja – felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy a repülőútról kapott régi és új számláikat egyaránt őrizzék meg, mivel a precedensértékű ítélet jogerőre emelkedése után megnyílik annak lehetősége, hogy az utasok visszakapják valamennyi utazási irodától, illetve légitársaságtól – akár a kezdetekig, azaz 2004. februárjáig visszamenően – a repülőjegy-kiállítási díj címén kifizetett összeget.

           

Az elsőfokú ítélet kapcsán a FEOSZ felszólítja a légitársaságokat és az utazási irodákat, hogy vessenek véget az eddigi gyakorlatnak, és az első fokú ítéletnek megfelelően kezdjék meg a repülőjegy-kiállítási díj címén eddig átvett összegek visszafizetését a fogyasztóknak.

           

A repülőjegy-kiállítási díj, fogyasztóknak történő visszafizetésével az utasok tulajdonképpen azt az összeget kapják vissza, amely mindvégig őket illette volna, hiszen az nem más, mint többletszolgáltatás nélküli díjtétel, azaz burkolt áremelés – függetlenül attól, hogy az ítélet még nem jogerős.