Több mint 1,5 millió forintra bírságolt oltványkereskedőket a Nébih

Fogyasztóvédelem - 2020-11-23

- A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 10 esetben több mint 1,5 millió forintra bírságolt gyümölcs- és szőlőoltványokkal kereskedő árusokat - olvasható a hivatal honlapján hétfőn megjelentetett közleményben.

A Nébih az elmúlt hetekben 130 árust és majdnem 9400 szaporítóanyagot ellenőrzött a kormányhivatalokkal együttműködve. A kifogások legnagyobb része hiányos jelölésekre, nyomonkövethetőségi, minőségi hibákra vezethető vissza. Csaknem 3 ezer ismeretlen eredetű oltványt meg kellett semmisíteni.

. Előfordult, hogy a kereskedők életképtelen csemetéket árultak, méghozzá alig olcsóbban, mint a megbízható kertészetek. Volt, aki átírta az oltvány címkéjén a növény fajtáját, vagy a piacra érve tüntette föl, holott azt csak a kitermesztéskor lehet biztonságosan megállapítani. A legmeghökkentőbbnek a Nébih azt találta, amikor mogyoróbokrot akartak magnóliaként eladni.

A szabálytalanságok miatt a közlemény hangsúlyozza, hogy szaporítóanyagot csak megbízható helyről szabad venni. A csalás évek múlva derül ki, amikor a növény termést hoz, az ismeretlen eredetű növények ráadásul növényi károsítókat is terjeszthetnek - tették hozzá.