Van kiváló és szinte ehetetlen: Túró Rudik nagy tesztje meglepetésekkel

Fogyasztóvédelem - 2007-03-27

31 Túró Rudi* vizsgázott hat kategóriában a Kosár fogyasztói magazin márciusi élelmiszertesztjén. A termékek között volt olyan (szám szerint 5), amely egybehangzóan elnyerte az élelmiszer-szakértőkből és laikusokból álló bírálóbizottság tetszését, de több olyan is akadt (7 termék), amely a nem túl hízelgő „még megfelelő”, tehát a fogyasztóknak egyáltalán nem ajánlható, minősítést kapta.

A natúr Túró Rudik között két kiváló is volt. Mindkettő remekül bontható csomagolásban, hibátlan külsővel kellette magát. Kicsomagolva a tesztelők tapasztalata az volt, hogy bevonatuk tökéletesen fedi kellemes túróillatú tartalmukat. Ízviláguk alátámasztotta az addig szerzett harmonikus élményeket. Ugyanebben a kategóriában a sereghajtók között volt olyan termék, amely nem volt homogén, egy másik ismert márkában darabos volt az enyhén erjedt ízű túró, és mellékíze is volt, egy rendkívül rosszul csomagolt társuk pedig, a gyenge papírminőség miatt átizzadt, és kencésnek bizonyult.

Azok számára, akik szeretik a túrós ízeket mazsolával gazdagítani, rossz hír, hogy a mazsolás Rudik csalódást okoztak. Ami a gyümölccsel készült változatokat illeti a barackosak voltak a kevésbé sikeresek, viszont az eper ízűek csapata egy igazi kiválósággal és két jó minősítést kapott taggal büszkélkedhet. És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a kakaósok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Úgy tűnt, nem szerencsés párosítás a túró-kakaó, ezzel szemben a mogyorókrémmel töltött finomság kiváló kombináció lehet.

Az évek során alaposan kibővült a túrós-csokis édességek családja, korszerűbbé vált a gyártási technológia. Jobb lett a minőség, nőtt a szavatossági idő, szebb lett a ruhája is. Napjainkban van már barackos, áfonyás, mézes, epres, málnás, dupla és óriás. Ami változott (rossz irányban), hogy kedvenceinket már nem csokival vonják be, hanem „csokoládé imitátummal” – derül ki a Kosár magazinból.

 

*A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) meghatározása szerint a Túró Rudi tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb. ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza-bevonattal készített sajtkészítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50%-nak kell lennie. A túrós édesség hengeres alakú, sima vagy enyhén bordázott felületű rudacska. A kakaós bevonatnak a túrót egyenletes vastagságban és összefüggően kell bevonnia, színe sötétbarna, jól tapad, ám nyomásra enyhén repedezik. A kifogástalan túrómassza egyenletesen fehér vagy sárgásfehér, ízesítés esetén pedig az ízesítőanyagra jellemző színű. Íze édeskés-savanykás, a túrómasszára, annak ízesítésére és bevonatára jellemző és harmonikus.