Szigorodó uniós szabályok a táplálkozási és egészségügyi ajánlások területén: 2007. július 1-én lépett hatályba az Európai Parlament és a Tanács azon rendelete, amely szabályozza az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokat.
Ezek alapján a fenti ajánlásokkal kapcsolatban a csomagoláson:
- tudatosítani kell a fogyasztókban a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód fontosságát, valamint azt, hogy ezeket az adott termékben szereplő tápanyag nem pótolja teljes egészében;
- tájékoztatást kell adni arról, mennyit fogyasszunk a termékből a kedvező hatás eléréséhez;
- szükség esetén figyelmeztetni kell azokat, akiknek kerülniük kell a termék fogyasztását;
- megfelelő módon figyelmeztetni kell a fogyasztókat azon termékek esetében, melyek túlfogyasztása valószínűsíthető egészségügyi kockázatot hordoz.
Mindemellett az olyan típusú ajánlásoknál, mint „csökkenti a vérnyomást”, „jót tesz a szívnek”, klinikai vizsgálatokkal kell igazolni az állítások valóságtartalmát. Az engedélyeztetési eljárásban a végső szót az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (European Food Safety Agency – EFSA) mondja ki.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) üdvözli a fogyasztók korrekt tájékoztatását célzó új szabályozást. Reményeink szerint ezzel visszaszorítható lesz bizonyos gyártók esetenként megtévesztő magatartása. Mindemellett úgy látjuk, kompromisszumos megoldás született, a szabályozás bizonyos részterületeken erősebb védelmet is biztosíthatott volna a fogyasztók számára.