Az EU több mint 193 millió euró humanitárius támogatást különített el a jemeni lakosság számára

Fontos - 2023-02-20

Az évek óta tartó erőszak, a gazdasági és politikai válság miatt lakóhelyük elhagyására kényszerült jeleni lakosság támogatják ezzel.

A tájékoztatás szerint, az összegből 136 millió eurót az EU humanitárius partnerei, például az ENSZ és különböző civil szervezetek kapnak, hogy segítsenek kielégíteni a nem szűnő erőszak és a váratlan katasztrófák következtében keletkező szükségleteket.

Az EU által finanszírozott tevékenységek közé tartozik az egészségügyi és élelmezési ellátás, a víz és a megfelelő higiénés körülmények megteremtése, valamint az alultápláltság és a járványok terjedésének megelőzése.

Emellett 55 millió eurót fejlesztési segélyként különítettek el az élelmezésbiztonság és a megélhetés támogatására. A finanszírozás célja, hogy segítse a jemenieket abban, hogy megélhetéshez jussanak az által, hogy helyben tudnak élelmiszert termelni - írták.

A bizottsági közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézte, aki emlékeztetett: a jemeni humanitárius válság miatt legkevesebb 17 millió ember élelmiszerellátása bizonytalan. Az Európai Unió minden felet arra ösztönöz, hogy szavatolják a humanitárius támogatás korlátlan célba juttatását, és könnyítsék meg a humanitárius segítségnyújtást - tette hozzá az uniós biztos.