Az Európa Tanács az igazságszolgáltatás elleni támadásnak nevezte a Nobel-békedíjas fehérorosz emberi jogi aktivista bebörtönzését -

Fontos - 2023-03-03

Fehéroroszországban pénteken tíz év börtönre ítélték Alesz Bjaljacki Nobel-békedíjas emberi jogi aktivistát.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa az igazságszolgáltatás elleni támadásnak nevezte az ítéletet.Bjaljacki alapította a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezetet, amely jogi és pénzügyi segítséget nyújtott a tüntetőknek a 2020-as fehéroroszországi zavargások idején. Most tüntetések finanszírozása és adócsalás miatt ítélték el.

A bíróság továbbá a Vjaszna képviselőit, Valjancin Sztefanovicsot és Uladzimir Labkovicsot, akik Bjaljackival együtt vettek részt a tárgyaláson, kilenc, illetve hét évre ítélte, amit büntetőtelepen kell letölteniük.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa közleményében hangsúlyozta, az ítélet kísérlet arra, hogy elhallgattassák a független, kritikus hangokat, és megbüntessék az emberi jogi munkát törvényesen végzőket Fehéroroszországban. Szavai szerint a pénteken hozott "igazságtalan döntés" a legújabb példája mindazok nagyszabású és rendszerszintű üldözésének, akik bátran küzdenek a demokráciáért, az igazságért és az emberi jogokért Fehéroroszországban.

"Véget kell vetni a rezsim által gyakorolt elnyomásnak és az emberi jogok megsértésének" - fogalmazott.

Dunja Mijatovic felszólította az Európa Tanács tagállamait, hogy vállaljanak szolidaritást a fehérorosz emberijog-védőkkel és a civil társadalom tagjaival, támogassák mindazokat, akik Fehéroroszországban maradtak, és azokat is, akik külföldre menekültek. Együttérzését és elismerését fejezte ki az emberijog-védők és a civil társadalom tagjainak bátor és odaadó munkájáért, amelyet - mint írta - olykor saját biztonságuk és szabadságuk kockáztatásával végeznek. Végezetül közölte: továbbra is fel fog lépni az emberijog-védők biztonsága és a munkájukat segítő, kedvező környezet biztosítása érdekében Fehéroroszországban és Európa más részein egyaránt.

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő közleményében kijelentette: az Európai Unió (EU) a lehető leghatározottabban elítéli a kirakatpert, amely újabb megdöbbentő példája annak, ahogy a minszki vezetés megpróbálja elhallgattatni azokat, akik kiállnak a fehérorosz nép emberi jogainak és alapvető szabadságjogainak védelmében.

Megjegyezte, hogy az elítélteket brutálisan üldözték, mert szembe mertek szállni az emberi jogok megsértésével Fehéroroszországban, és amiért elutasították Oroszország Ukrajna elleni háborúját, valamint Fehéroroszországnak az agresszióban játszott szerepét.

Borrell közölte: az EU a fehérorosz politikai foglyok - legkevesebb 1450 - azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólítja fel Minszket. Az unió készen áll arra, hogy reagáljon a fehérorosz vezetés által a lakossággal szemben alkalmazott elnyomásra és emberi jogi visszaélésekre, valamint továbbra is támogatni fogja mindazokat, akik bátran törekednek az önálló, szabad, demokratikus, biztonságos és virágzó Fehéroroszország megteremtésére - tette hozzá.