UNICEF: a Haitin élő gyerekek fele humanitárius segélyeken tengődik

Fontos - 2023-02-07

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint a Haitin élő gyerekek mintegy fele humanitárius segélyeken tengődik az országban dúló bandaháborúk, a krónikus politikai instabilitás és a kolerajárvány miatt.

Bruno Maes, az UNICEF Haitivel foglalkozó képviselője elmondta, hogy idén legalább 2,6 millió gyereknek lesz szüksége segítségre egyáltalán az életben maradáshoz - írta a Guardian című brit lap kedden internetes oldalán. A szigetország a 2010-ben pusztító földrengés óta nem volt ilyen rossz helyzetben az egymásra halmozódó válságok következtében.

Maes kifejtette, hogy a Haitin élő gyerekeknek nemcsak az okoz gondot, hogy nem jutnak élelemhez, ivóvízhez és egészségügyi ellátáshoz, hanem súlyos bántalmazásoknak, szexuális erőszaknak is ki vannak téve. Az országban nem állnak rendelkezésre azok a szolgáltatások, amelyek szükségesek lennének a gyerekek életben maradásának és fejlődésének biztosításához. A közrend felbomlása miatt a főváros számos iskolája zárva van, és félő, hogy a közoktatás fennakadása miatt a bűnbandák még könnyebben tudnak gyerekeket toborozni a soraikba.

A bűnbandák közötti erőszak azt követően fokozódott, hogy Jovenel Moise elnök merénylet áldozata lett 2021 júliusában. A karibi ország gazdasága és közbiztonsága összeomlott, a főváros, Port-au-Prince területének nagyjából kétharmadát bűnbandák vonták ellenőrzésük alá. Az emberek éheznek, és a kolera is újra felütötte a fejét - idézte fel a Guardian.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) nemrég arra figyelmeztetett, hogy 4,7 millió ember éhezik Haitin. Korábban ilyen kiterjedt mértékű éhínségre nem volt példa az ország történetében. A káosz új szintet ért el január végén, amikor feldühödött rendőrök tüntettek Port-au-Prince utcáin, a levegőbe leadott lövésekkel, gumiabroncsok égetésével és úttorlaszokkal tiltakozva az ellen, hogy az ország kiterjedt térségeit ellenőrző bandák több rendőrt is meggyilkoltak az utóbbi időben.

A segélymunkások egyre nehezebben tudják ellátni az éhező és beteg embereket, számos segélyszervezet tavaly már teljesen ki is vonult az országból. Az UNICEF ma már a bűnbandák képviselőivel kénytelen egyezkedni, ha például egy egészségügyi központot akar nyitni valahol.

Politikai megoldás még csak nem is körvonalazódik Haitin, ezért a humanitárius válság idén várhatóan csak súlyosbodni fog. Ariel Henry ügyvivő miniszterelnök nemzetközi katonai támogatást szorgalmazott, de eddig csak Jamaica ajánlott fel katonákat a helyzet rendezésére. Az UNICEF az idei évre 210 millió dollárt kér a nemzetközi közösségtől Haiti támogatására, kétszer annyit, mint 2022-ben.