1.600 milliárd forintot költöttek közbeszerzésekre

Gazdaság - 2006-12-04

Az év első 11 hónapjában a közbeszerzések összértéke elérte az 1.600 milliárd forintot, ami 2005 hasonló időszakához viszonyítva 39 százalékos növekedést jelent. Nagyházi Gyula, a Közbeszerzések Tanácsának (KbT) sajtófőnöke szerint az összeg nem veszi figyelembe az egyszerű közbeszerzési eljárásokat.

Ez utóbbiak értéke az év első 11 hónapjában 200 milliárd forintra tehető, ám ezt csak a jövő év májusában összesítik, amikor elkészül a 2006-os évi teljes, és végleges közbeszerzési statisztika. A jelentős növekedés oka, hogy a közbeszerzések felét kitevő beruházási pályázatok száma és értéke kiugró mértékben emelkedett.

 

E tekintetben kiemelkedő volt a 4-es metró fúrási tendere, a metrókocsi-beszerzési, az autópálya-építési, valamint az unió kohéziós és strukturális támogatása által megvalósuló szennyvíz-, és ivóvíz-beruházások pályázatai.

 

A főbb beszerzői csoportokat tekintve jelentősen nőtt a közszolgáltatók és az önkormányzatok részesedése, külön-külön e két csoport írta ki az összes közbeszerzés harmadát-harmadát. A központi költségvetési szervek mintegy 16 százalékos részaránya mérséklődött 2005. azonos időszakához képest, míg a közjogi szervek mintegy 14 százalékkal részesedtek.

 

A beszerzések tárgyát tekintve a közbeszerzések értékének dinamikus növekedését elsősorban az építési beruházások értékének több mint kétszeres növekedése alapozza meg, részarányuk a vizsgált időszakban megközelíti a közbeszerzési eljárások összértékének felét. Az árubeszerzések értéke szintén megduplázódott, míg a szolgáltatásoké 15 százalékkal csökkent.

 

(MTI)