A miniszter úgy fogalmazott, a vásárlók kifinomult ízlése a legjobb rosta, olyan értékmérő, ami kiszűri a silány élelmiszereket a piacról. Minél gyorsabban eltűnik a dömpingáru a boltok polcairól, annál hamarabb lesz nyereséges a sonkatermelés és a mangalicatartás - tette hozzá.Ezért a kormány a maga eszközeivel is tesz, a miniszter kiemelte a másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló rendeletet, ami segít megvédeni a magyar élelmiszereket.
Fazekas Sándor (fotó: Pelsőczy Csaba)Fazekas Sándor aláhúzta, a gazdasági világválsággal is jobban dacolhatnánk, ha visszatalálnánk a vidék alapjaihoz. Hozzáfűzte, a magyarság mindig a vidéki közösségben tudta túlélni a nehéz időket.A kormány vidékfejlesztési politikájában egy lapra tartozik a helyi közösségek, a helyi termelés, a helyi értékesítés, az őstermelés, az egyéni és családi gazdálkodók, a mikro-, kis- és középvállalkozók ügye, támogatásuk biztosítása. A modern, egészséges Magyarország elképzelhetetlen erős vidéki közösségek, dinamikusan fejlődő falvak és városok nélkül - mondta.
fotó: Pelsőczy CsabaMindennek az alapja a hagyományok megőrzése, gyarapítása. Termelési hagyományaink, évszázados receptjeink, a sonkakészítés mesterségének fortélyai, konyhaművészetünk éppúgy kultúránk része, mint népzenénk, népművészetünk, táncaink.
Fazekas Sándor emlékeztetett, a kormány első intézkedése volt a kistermelőkre vonatkozó rendelet módosítása, a jogszabályban egyszerűsítették az élelmiszertermelés, az élelmiszerfeldolgozás és értékesítés feltételeit. “Tulajdonképpen megnyitottuk a magyar piacot a magyar gazdák előtt” - fogalmazott.Kiemelte: a rendelet biztosítja a hagyományok megőrzését, lehetővé teszi a disznóvágást falusi vendéglátónál vagy rendezvényeken. A kistermelő évente 12 sertést vághat le és dolgozhat fel, az ételeket fel is szolgálhatja saját asztalán, mellé pedig saját pálinkáját tudja kínálni.
fotó: Pelsőczy CsabaMásik fontos intézkedésként a miniszter a közbeszerzési törvény módosítását említette, amivel lehetővé vált, hogy a kistermelők közvetlenül értékesítsék termékeiket a közétkeztetésben.
Egyszerűsítettek a vágópontok szabályozásán is, hogy könnyítsék a helyi húsfeldolgozás feltételein.A sertéstartás és az arra épülő feldolgozóipar a vidék gazdaságnak egyik fontos szegmense, ezért a kormány kiemelten kezeli a területet. A sertéságazat fellendítésének alapfeltétele, hogy a húsfeldolgozás a különleges minőségű, magas áron értékesíthető termékek irányába mozduljon el, Fazekas Sándor példaként említette a kiváló mangalicatermékeket.
Bejelentette, hogy az Új Széchenyi Terv keretében 5000 fő alatti települések mikrovállakozásai számára nyílik gazdaságfejlesztési pályázati lehetőség, a Darányi Ignác Tervben pedig 5 milliárdos keret fog szolgálni az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésére.
Fazekas Sándor (fotó: Pelsőczy Csaba)A konferencián mesterek, kutatók, nagykereskedők, tenyésztők és étteremtulajdonosok vettek részt, a tanácskozás után pedig az I. Magyar Sonkaszelető Verseny keretében mesterséfek mérhették össze tudásukat.
(kormany.hu)