Augusztustól közérdekű igényérvényesítéssel élhet a MEKH

Gazdaság - 2018-07-26

Augusztus elejétől a fogyasztók jogainak hatékonyabb védelme érdekében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közérdekű igényérvényesítéssel élhet – tájékoztatottt a MEKH a hivatalról szóló törvény módosításának tartalmáról csütörtökön.

Kiemelték: a közérdekű igényérvényesítés során nem közvetlenül a jogsérelmet szenvedett személy fordul a bírósághoz, hanem valamely szervezet.

A közérdekű igényérvényesítés alkalmazásával a MEKH olyan esetekben tud a felhasználók érdekében fellépni, amikor nagyszámú fogyasztó vagyoni érdekeit érintő, jellemzően kisösszegű jogsértés kiigazítására van szükség - jelezték a közleményben.

A módosítás szerint a MEKH pert indíthat azon szolgáltatók, illetve engedélyesek ellen, amelyek tevékenysége egyes törvényekbe - a földgázellátásról, a földgáz biztonsági készletezéséről, a villamos energiáról, a távhőszolgáltatásról, a víziközmű-szolgáltatásról szóló -, vagy azok rendelkezéseibe ütközik, illetve a jogsértő tevékenység a felhasználók széles körét érinti.

Ha az érvényesített igény jogalapja és a megjelölt kár összege egyértelműen megállapítható, a MEKH kérheti, hogy a bíróság ítéletében kötelezze az engedélyest, illetve a szolgáltatót a követelés teljesítésére. Ellenkező esetben kérheti, hogy a bíróság állapítsa meg a jogsértés tényét a keresetben meghatározott valamennyi felhasználóra kiterjedő hatállyal.

Amennyiben az engedélyes, illetve a szolgáltató a bírósági ítéletben meghatározott követelést önkéntesen nem teljesíti, a felhasználó kérheti az ítélet bírósági végrehajtását.