AVIA: új üzemanyagtöltő-hálózat Magyarországon

Gazdaság - 2006-08-01

AVIA néven új benzinkúthálózat jelent meg Magyarországon: egyelőre két ilyen feliratú kúttal találkozhatnak az autósok, de a svájci non-profit társággal kapcsolatban álló magyar egyesület három év múlva legalább 30 ilyen állomást szeretne üzemeltetni.

Minőségi kiszolgálást szeretnének nyújtani

Az AVIA márkanév egy svájci non-profit egyesületé, amely Európa 13 országban mintegy 2.700 benzinkutat üzemeltet.

 A kutak nincsenek és az újak sem kerülnek az egyesület tulajdonába, továbbra is az eredeti tulajdonosok üzemeltetik ezeket, ám ahhoz, hogy AVIA márkanév alatt működhessenek, nagyon sok minőségi és egyéb előírásnak, szabálynak meg kell felelniük. Az egyesület célja ugyanis az, hogy az AVIA nevet vevőbarát, nem a legdrágább, de nem is a legolcsóbb, mindig minőségi terméket és szolgáltatást nyújtó benzinkutak használják.

A magyarországi egyesületet három cég, a Full-Sopron, az Infovonal Kft. és a Zsoniko Kft. alapította: a három cégnek összesen 15 benzinkútja van Magyarországon, de jelenleg csak kettő, egy kapuvári és egy soproni viseli az AVIA nevet. Újabb kutakat leghamarabb a fővárosban és a Dunántúlon nyitnak. Bognár Csaba az AVIA Magyarország Egyesület egyik alapító cége, a Full-Sopron Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: egy-egy meglévő kút AVIA előírásoknak való átalakítása 3-10 millió forintba kerül, ám az előírásoknak való megfelelés esetén bárki csatlakozhat a hálózathoz.

Az AVIA magyarországi hálózata üzemanyagellátásra az osztrák OMV-vel folytat tárgyalásokat. Az ügyvezető elmondta azt is: nem céljuk a mindenáron való terjeszkedés, sokkal fontosabb, hogy megbízható, minőségi kiszolgálást nyújtó kutak csatlakozzanak a hálózathoz. Hozzátette: ugyanakkor el szeretnék érni, hogy a Romániában az uniós csatlakozás után a magyar egyesületen keresztül épüljön ki az AVIA hálózata.

(MTI)