Az építőipari termelés 8,5 százalékkal csökkent

Gazdaság - 2006-07-19

Az építőipari termelés 2006 májusában kiigazítatlan adatok szerint 8,5 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 9,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 3,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az év első öt hónapjában a termelés 0,5 százalékkal emelkedett. A termelés visszaesését a magas bázissal valamint az út-, autópálya- és lakásépítések volumenének csökkenésével magyarázza a KSH. A kiigazítatlan adatok szerint 2005 májusában az építőipari termelés 10,9 százalékkal, munkanaptényezővel korrigálva 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva viszont 3,1 százalékkal csökkent áprilishoz képest.

  

Az építőipari termelés értéke folyó áron májusban 153,7 milliárd forintot tett ki. Az év első öt hónapjában a termelés volumene 635,5 milliárd forintot ért el, ami 0,5 százalékkal volt magasabb, a múlt év hasonló időszakához viszonyítva. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése májusban 12,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi magas bázistól. Az alágazat termelése évkezdettől 1,8 százalékkal nőtt. Az épületgépészeti szerelés termelése májusban 2,4 százalékkal, az év első öt hónapjában 2,9 százalékkal csökkent. A befejező építés termelése 10,7 százalékkal esett vissza májusban. Az épületek építésének volumene májusban 8,6 százalékkal, évkezdettől 3,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

   

Az egyéb építmények építése 8,3 százalékkal csökkent a 2005. májusi magas bázishoz viszonyítva. Évkezdettől az egyéb építmények építése 6,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az év első öt hónapjában legnagyobb mértékben, 36,1 százalékkal, illetve 19,8 százalékkal a közép-dunántúli és az észak-magyarországi székhelyű szervezetek termelése nőtt. Csökkent viszont a nyugat-dunántúli és a dél-alföldi székhelyű vállalkozások teljesítménye. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 0,4 százalékkal magasabb a 2005. májusinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 33,7 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

    

A májusban kötött új szerződések volumene 21,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 20,7 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké 21,8 százalékkal csökkent. Évkezdettől az építőipari vállalkozások 17,2 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2005 azonos időszakában. A múlt év májusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 6,6 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 7,6 százalékkal emelkedtek. Az árak az előző havinál 1,5 százalékkal voltak magasabbak.

(MTI)