A szakmai szervezet szerint a versenyen alapuló piaci törvényszerűségek garanciát nyújtanának arra, hogy a jelentős adócsökkentés a fogyasztói árakban is éreztesse hatását.
Kedvező lépésként értékelték Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak azt a szeptemberi közlését, miszerint a kormány megvizsgálja a 27 százalékos áfakulcs jelentős csökkentési lehetőségét a sertés- és a baromfiágazatban. A BTT egyetért a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége korábbi állásfoglalásával, amelyben a drasztikus áfamérséklés mellett álltak ki.
Mint írták, az áfa jelentős mérséklésének csak egyik indoka lehet, hogy megszűnjön az Európában kiugróan magas magyar adókulcs drágító hatása, mert legalább olyan jelentőséggel bír az a tény, hogy a feketegazdaság elburjánzásának egyik oka a 27 százalékos áfakulcs. A 2-5 százalékos éves nyereségű élelmiszer-termelésben túlságosan vonzó lehetőség a csalásra hajlamos piaci szereplők számára, hogy ezt az adót ne fizessék meg.
A felmérések azt mutatják, hogy a feketegazdaság részaránya már ma is meghaladja a 30 százalékot a baromfiszektorban. A kifizetődő áfacsalás az illegális importot is olyan mértékben élénkítette, hogy az már komolyan veszélyezteti a hazai baromfi- és étkezési tojástermelést. A folyamatos leépülést jelzi, hogy tojásból az ország önellátása megszűnt, a legális hazai termékek versenyképessége pedig mélyre zuhant - közölte a BTT.
A szervezet szerint érzékelhetően csökkennének a fogyasztói árak, ha a jelenlegi 27 százalékos áfa 5 százalékra mérséklődne.
A BTT ezért felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy ne csak a fogyasztói árcsökkenés nagyságát mérlegeljék, hanem a feketegazdaság visszaszorítását, az import csökkentését és a hazai termelés versenyképességének javulását is tartsák szem előtt.