Egész Budapesten lehet majd mobiltelefonon fizetni a parkolásért

Gazdaság - 2006-06-19

Az egész fővárosban lehetővé válik a mobiltelefonos parkolási díjfizetés azzal a rendeletmódosítással, amelyről a nyári szünet előtti utolsó ülésén, a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés - közölte a városháza közlekedési ügyosztályának vezetője.

Csordás Mihály elmondta, hogy a tavaly áprilisban újraszabályozott fővárosi parkolási rendelet módosításával lehetővé teszik, hogy az önkormányzati területeken díjat szedő mindhárom parkolási cégnél alkalmazzák a mobiltelefonon történő parkolási díjfizetést. A főváros tavalyi rendeletében már szerepelt ennek a lehetősége, csakúgy mint az egységes parkoló kártya és az elszámoló központ bevezetése. Mivel a műszaki és a gazdasági feltételek nem voltak adottak, a rendelet ezen három szakaszának hatályba lépését felfüggesztették. Hozzátette, hogy az októberi önkormányzati választásokig hátralévő időszakban Vajda Pál, a város üzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes már nem tervez újabb parkolással összefüggő rendeletmódosítást a közgyűlés elé terjeszteni.

  

Így várhatóan ebben az önkormányzati ciklusban nem változik az a 2002 óta meglévő helyzet, hogy Budán több kiemelt főúton, például a Bartók Béla úton sem szed parkolási díjat a fővárosi önkormányzat, miközben a főutakba torkolló mellékutcákban a kerületek ezt teszik. Elmondta azt is, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn egyetértett az I. kerület kezdeményezésével, hogy az önkormányzati tulajdonú Szirtes út 32-34. számú önkormányzati tulajdonú ingatlanon lévő parkolóhely a jövőben 24 órán át üzemelhessen, illetve, hogy ott a jelenlegi óránkénti 115 forintos tarifának a többszörösét is elkérhessék az autósoktól.

(MTI)