Elemzők: már csak komoly képzésekkel és béremeléssel növekedhet a foglalkoztatottság

Gazdaság - 2019-03-28

- A magyarországi foglalkoztatottak száma a rendelkezésre álló szabad munkaerő alacsony képzettsége miatt már csak a szakképzési programok komoly politikai támogatásával fokozható, vagy azzal, ha a nettó bérek elérnek egy olyan szintre, amely kiváltja a külföldön munkát vállalók visszaáramlását - állapították meg az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatait kommentálva.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kommentárjában leszögezte, szakpolitikai beavatkozás és az oktatásba minden eszközzel való bekényszerítés nélkül nem várható érdemi előrelépés a magyar munkaerőpiacon, ameddig a nettó bérek el nem érik azt a szintet, amitől elindulhatna a magasan képzett munkaerő be- és visszaáramlása.

A munkanélküliségi ráta alakulása Magyarországon (2016. február-2019. február)

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője egyrészt arra hívta fel a figyelmet, hogy folytatódott a közfoglalkoztatottak számának csökkenése anélkül, hogy emelkedett volna a munkanélküliség. Másrészt, 30 százalékkal nőtt a 65-74 éves foglalkoztatottak száma, amihez hozzájárulhattak a nyugdíj melletti munkavégzést ösztönző intézkedések.