Erdészeti vezetők találkoztak Baktalórántházán

Gazdaság - 2006-06-19

A Nyírerdő Zrt. Baktalórántházi Erdészete a házigazdája az ÁPV Zrt. Agrárgazdasági és Vagyonkezelő Igazgatóságához tartozó 19 erdőkezelő társaság vezérigazgató-helyettesi értekezletének. Csütörtökön – a kétnapos találkozó első napján – szakmai előadásokat hallgattak meg a résztvevők.

Kaknics Lajos, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója a nyíregyházi székhelyű társaságot bemutatva szólt a tavalyi viharkárok felszámolására tett erőfeszítésekről, kiemelte a közjóléti beruházások szerepének felértékelődését, illetve a közmunkaprogram fontosságát. A Nyírerdő már hetedik alkalommal vesz részt közmunkaprogramban: idén mintegy 600 állástalant foglalkoztat a cég kettő vagy hat hónapon keresztül.

 

A vagyonkezelő szerint a 19 állami erdészeti társaság jól vezetett, kézben tartott vállalatcsoport: tavaly 5,7 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe, miközben az agráriumban egyetlen cégcsoport sem ért el pozitív eredményt – jelentette ki az ÁPV Zrt. ügyvezető igazgató-helyettese.  A három éve folyó erdőkezelési közmunkaprogramokról szólva Gémesi József elmondta: 2004-ben 672 millió, tavaly 1,07 milliárd, idén pedig 1,6 milliárd forint jut erre a területre.

 

Idén várhatóan átlépi a kétmillió hektárt az erdők nagysága Magyarországon: jelenleg 1.983.000 hektár erdőt tartanak számon idehaza, az erdősültség aránya 19,9%-os; az állami társaságokhoz tartozó erdőterületek aránya pedig 48% felett van – hívta fel a figyelmet Klemencsics András, az FVM Erdészeti Főosztályvezetője. A szakember arról is beszélt, hogy eldőlt: az erdészet továbbra is az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozik, és nem került át a környezetvédelmi tárcához.

 

A klímaváltozás regionális érvényesülését mérséklő erdőgazdálkodási és fafeldolgozási lehetőségekről Dr. Führer Ernő, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója tartott előadást. Aláhúzta a szakszerű, minőségi fatermesztés; az erdőtelepítések; és a termőképesség optimális hasznosításának fontosságát, de kiemelte a fatermékek széleskörű elterjesztésének és a biomassza energetikai célú hasznosításának kérdését is. Úgy fogalmazott: Magyarországon mintegy 400 ezer hektár olyan terület van, ahol erdősíteni lehetne.

           

Sándor István, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója a természetvédelem és az erdészet kapcsolatáról – egy kollégáját idézve – azt mondta: a két terület szövetséges, mert mindkettő nagybirtokos. Szakmailag és emberileg kell találkozni, mert vannak közös célok, és ezek megérdemlik, hogy egymás tenyerébe csapjunk, másképp nem megy – jelentette ki Sándor István.

         

A program második napján, pénteken a résztvevők erdőművelési, fahasználati, fagyártmány-termelési és logisztikai bemutatókon vettek részt a Baktalórántházi Erdészet területén.

 

-vis-