EY: a cégadatok mennyisége és bonyolultsága túlterheli a beszámolók készítőit

Gazdaság - 2019-01-24

A cégeknél felhalmozódó adatok mennyisége és bonyolultsága túlterheli a vállalati beszámolókat készítő szakembereket - közölte az EY pénzügyi tanácsadó vállalat csütörtökön huszonöt ország több mint ezer vállalati döntéshozójának véleményére alapuló felmérése alapján

A megkérdezettek 49 százaléka jelenleg több időt tölt adatgyűjtéssel és -feldolgozással, mint azok elemzésével, így az okos technológiák megjelenése minőségi előrelépést hozhat a vállalati beszámolók elkészítésében - írják a közleményben.

A felmérés szerint a döntéshozók 72 százaléka úgy véli, hogy a mesterséges intelligenciának (AI) kulcsszerepe lesz a gazdasági és pénzügyi információk feldolgozásában.

Kónya Zsolt, az EY Pénzügyi és számviteli tanácsadói szolgáltatások üzletág partnere a közleményben kiemelte, az információk nem megfelelő kezelése jelentősen torzítja a beszámolók eredményeit, ami komoly üzleti, reputációs károkat okoz, de akár adókockázatokkal is járhat.

A Magyarországon működő közép- és nagyvállalatok számára a hatékony adatfeldolgozás hatalmas kihívást jelent a hiányzó technológiai ismeretek és a korlátozott erőforrások miatt. A döntéshozóknak az üzleti célok mentén kell újragondolniuk az éves jelentések készítésének folyamatát, hogy minimalizálják a pontatlan riportokból fakadó kockázatokat - hívta fel a figyelmet a szakember a közleményben.