Novemberben már a második egymást követő hónapban nőttek a világpiaci élelmiszerárak, elsősorban a hús és a növényi olajok drágulására.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított novemberi árindex októberhez viszonyítva 2,7 százalékkal, tavaly novemberrel összevetve 9,5 százalékkal nőtt.
A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Novemberben az indexben legnagyobb súllyal rendelkező szemes termények ára 1,2 százalékkal csökkent októberrel összevetve.
A tejtermékek árindexe nem változott.
A cukor ára 1,8 százalékkal, a húsféléké 4,8 százalékkal, a növényi olajoké pedig 10,4 százalékkal emelkedett.