Fokozott élelmiszer-ellenőrzések az idegenforgalmi szezonban

Gazdaság - 2006-06-26

A nyári idegenforgalmi szezonban fokozott élelmiszer-ellenőrzésekre készültek fel a hatóságok a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal koordinálásával. Fokozottan ellenőrzik a hatóságok az idegenforgalmi időszakban kiemelten látogatott vendéglátóhelyeket és kereskedelmi egységeket.

Ide tartoznak a szállodák, éttermek, büfék, piacok, vásárcsarnokok, valamint a nagy élelmiszer-áruházak. A nyári időszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek: nyári táborok, bölcsődei, óvodai konyhák, üzemi étkeztető helyek is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre. Ugyancsak kiemelten gyakori ellenőrzés lesz a nagy tömegrendezvényeken, például a Forma-1, vagy Sziget Fesztivál vendéglátó egységeiben.

     

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a nyári meleg kedvez a baktériumok szaporodásának, és ez elősegíti az élelmiszerek romlását, az élelmiszerfertőzések, mérgezések megszaporodását. A meleg és a megnövekedett áruforgalom túlterheli a hűtők kapacitását. Hozzáteszik, hogy a vendéglátóipari egységekben nyáron gyakori a dolgozók túlterhelése, szakképzetlen dolgozók alkalmazása, és ez is növeli az egészségre ártalmas, vagy rossz minőségű élelmiszerek forgalomba kerülésének valószínűségét.

   

Az ellenőrzések során elsősorban az ételmérgezések megelőzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják és kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére is. Ellenőrzik az ártájékoztatás, jelölés, reklámozás megfelelőségét, valamint próbavásárlással a mérések és kiszámolt árak pontosságát is - áll a közleményben. A hivatal a kiemelten ellenőrzött termékcsoportok közé sorolja a közegészségügyi szempontból fokozott kockázatot jelentő élelmiszercsoportokat: húsokat, húskészítményeket, tejtermékeket, fagylaltokat, cukrászati és hidegkonyhai termékeket, a söröket és a jégkrémeket, valamint a friss zöldségek, gyümölcsök minőségét és növényvédőszer-maradék tartalmát is. A termékek minőségi és biztonsági jellemzőit helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokkal egyaránt ellenőrzik.

  

Az ellenőrzéseket a négy élelmiszer-ellenőrzésben érintett hatóság (állategészségügyi hatóság (ÁÉEÁ), közegészségügyi hatóság (ÁNTSZ), fogyasztóvédelmi hatóság (FVF) és a növény egészségügyi hatóság (NTSZ) saját hatáskörének megfelelően, de összehangoltan végzi. Ezen belül sor kerülhet együttes ellenőrzésekre is, de látványos "kommandó"-zás helyett ezúttal az önállóan végzett ellenőrzések alaposságára, részletességére helyezik a hangsúlyt - áll a közleményben. Hozzáteszik azonban, hogy indokolt esetben rajtaütésszerű közös akciók is várhatók, szükség esetén a rendőrség és a vám-és pénzügyőrség bevonásával.